čtvrtek 19. září 2024

Ohrožený tetřev má klid. V části Šumavy platí zákaz vstupu

V Národním parku Šumava nově platí omezení vstupu. Týká se oblasti, která sousedí s Národním parkem Bavorský les. Od Pramenů Vltavy až po Plesnou se tak turisté mohou nyní pohybovat pouze po značených trasách.

Tetřev hlušec

Tetřev hlušec
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Tetřev hlušec
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Hlavním důvodem omezení vstupu je podle mluvčího parku Jana Dvořáka ochrana kriticky ohroženého tetřeva hlušce. „Analyzovali jsme například data z mobilních sportovních aplikací, které ukazují na záměrné sdílení tras v nejcitlivějších částech Šumavy, zároveň narůstá počet přestupků řešených strážci. Zjistili jsme tak, že v oblasti centrální Šumavy, která patří do klidových území, existuje čilý turistický ruch,“ dodává mluvčí parku.

Opatření začalo platit koncem minulého týdne a bude platné dva roky. Oblasti Březníku, vrcholů Špičník, Blatný vrch a v Podroklaní patří k nejcennějším územím vhodných pro přežití populace tetřeva. V těchto oblastech žijí nejméně desítky jedinců. Tetřev hlušec je citlivý na rušení v průběhu celého roku. Nejvíc pak v zimě, kdy se snaží přežít z minima potravy, na jaře při toku a hnízdění a pak v začátcích léta, kdy vyvádí kuřata.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Národní park Šumava

Související

solární energie
Domácí Zelená energie

Plzeň vsadí na městské fotovoltaické elektrárny

459327191_945345440970609_4524248670764683141_n
Domácí

Alpy, Šumava, Krkonoše. V nížinách listopadové počasí, na hřebech tuhá zima

free-photo-of-houby-rust-porcini-muchomurka
Domácí

Deště by mohly pomoci houbám. Začnou růst pravděpodobně už za týden

povodně 2002
Domácí Aktualizujeme

Hladiny toků hlásí první a druhý povodňový stupeň, na Šumavě sněžilo