pondělí 16. září 2024

Odlesňovaní Amazonského pralesa v Brazílii kleslo o polovinu

Nová data ukazují, že došlo k výraznému zpomalení odlesňování v brazilské části Amazonského pralesa.

Odlesňování Amazonského pralesa v Brazílii

Odlesňování Amazonského pralesa v Brazílii
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Odlesňování Amazonského pralesa v Brazílii
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Podle nejnovějších údajů z vládních satelitů došlo v uplynulém roce k výraznému zpomalení deforestace v brazilské části Amazonského pralesa. Měření ukazují, že během posledních 12 měsíců zmizelo 4 300 čtverečních kilometrů lesa, což představuje pokles o téměř 46 procent ve srovnání s předchozím obdobím loňského roku. Tento pokles je největší od roku 2016, kdy začal být používán současný měřící systém.

Přestože se situace v Amazonii zlepšuje, v červenci 2024 došlo k 33procentnímu nárůstu kácení stromů ve srovnání se stejným měsícem loňského roku. Tento vzestup je částečně způsoben stávkou úředníků na federálních environmentálních agenturách.

Zatímco Amazonie získává větší pozornost, situace v brazilské savaně Cerrado se zhoršuje. Odlesňování v Cerrado vzrostlo o devět procent, přičemž ztráta původní vegetace dosáhla 7 015 čtverečních kilometrů, což je o 63 procent více než v Amazonii. Cerrado, jedna z nejbiodiverznějších savan na světě, čelí výraznému tlaku kvůli expanzi pěstování sóji, druhému největšímu exportu Brazílie.

Podle odborníků na životní prostředí je pro dlouhodobé zvládnutí deforestace nezbytné nejen monitorování a vymáhání zákonů, ale i rozšíření chráněných oblastí a větší transparentnost v zemědělství a finančním sektoru. Brazilské ministerstvo životního prostředí přiznává, že i když dosud převládaly zákonné opatření, bude třeba kombinovat tyto kroky s podporou udržitelných aktivit.

Autor: Šimon Mitro

Související

ozonová vrstva
Světové dny Ekologie

Den ozonové vrstvy

GWrma1OW0AAoTRq
Zahraniční

Plameny zničily už 20 procent brazilského pralesa. Na vině může být žhář

Elon Musk
Zahraniční

Boj Elona Muska s Brazílií pokračuje. Úřady chystají nové sankce pro Starlink

Erdogan Putin
Ekonomika

BRICS se rozširuje. Další zemí, která podala přihlášku, je Turecko