čtvrtek 4. července 2024

Odklad školní docházky: Ve školkách zůstává o rok déle skoro čtvrtina dětí

Nelichotivé evropské prvenství si připsala Česká republika – máme nejvíc dětí s odkladem školní docházky. Rekord drží Nová Paka, kde má odklad 43 procent dětí.

škola

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixnio

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixnio

Nastoupit do první třídy základní školy je čím dál těžší. Alespoň to vyplývá z výsledků Českého statistického úřadu, který uvedl, že v uplynulém školním roce musela dostat odklad k nástupu bezmála čtvrtina dětí, více než třiadvacet procent. V porovnání s ročníkem 2016/2017 je to skokový nárůst, tehdy se čísla pohybovala kolem třinácti procent. V porovnání s ostatními zeměmi Evropy je na tom Česká republika suverénně nejhůř. Situaci už řeší i ministerstvo školství, které však počítá s tím, že letošní zápisy do základních škol, které se začínají rozbíhat v těchto dnech, budou kopírovat trend předchozích let.

Důvodů je podle odborníků celá řada a nelze je svalovat jen na covidová opatření a distanční výuku. Za odklady stojí také rozhodnutí rodičů ponechat dítě ještě jeden rok v předškolním stupni mateřské školy a také rozdílná úroveň mateřských škol jako takových.

Nejvíce odkladů statistici zaznamenali v Nové Pace, 43 procent, a ve Vítkově na Opavsku, 39 procent. Naopak pod desetiprocentní hranici se v této statistice dostal například Jablunkov, Bystřice pod Pernštejnem nebo Valašské Klobouky.

Autor: Jan Skala

Související

GRFA50yXwAAuqRc
Domácí Aktualizujeme

V pražské škole se zřítil strop. Padalo jim to za zády, když utíkali, říká otec třeťáčka

mimino
Domácí

Tradiční jména ubývají, populárnější jsou Isabela nebo Theo

GKJOZieXoAAoEPA
Zahraniční

Ve finské škole střílel nezletilec. Na místě je jedno mrtvé dítě, pachatel dopaden

58881
Domácí

Češi vedou neobvyklou statistiku. Mají nejvíce pornoherců na počet obyvatel