středa 3. července 2024

Odešla dáma světových operních scén

Ve věku 97 let v neděli zemřela herečka a světová operní pěvkyně Soňa Červená. Jak uvedlo na svém webu Národní divadlo – jeho emeritní sólistka byla už delší dobu v jedné z pražských nemocnic.

Soňa Červená

Soňa Červená
Zdroj: Národní divadlo

  • Soňa Červená
  • Zdroj: Národní divadlo

Soňa Červená emigrovala v 60. letech z totalitního Československa a dokázala se prosadit na nejvýznamnějších operních scénách po celém světě. Zpívala v Západním Berlíně, Kolíně nad Rýnem, Mnichově, Vídni nebo San Francisku. Tam strávila neuvěřitelných 11 sezon. Vedle legendární Carmen se proslavila i v operních rolích Wagnera nebo Verdiho.


"Odešla dáma světových operních scén a úžasná žena. Jestli lze o někom říct, že byl vtělením hudby, pak to byla právě ona. Nezapomenu na osobní setkání s ní, za která děkuji. Její osobitý smysl pro humor, pohled na svět nebo laskavé vzpomínání na život oddaný hudbě," napsal na Twitteru ministr kultury Martin Baxa.

Loni 29. září, krátce po svých 97. narozeninách, Červená vystoupila při příležitosti českého předsednictví v Radě EU v Lateránské bazilice v Římě v oratoriu Svatá Ludmila jako sólistka v partu svaté Ludmily.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Národní divadlo

Související

Noc s operou- Dracula
Divadlo

Plzeň uvede pod širým nebem muzikál i operu pro tisíce lidí

1654267082-prodana-nevesta-dsc0948foto_ilona_sochorova
Divadlo

Národní divadlo letos prožije rok české hudby. Představí díla klasických mistrů

opera
Světové dny

Den opery