pátek 20. září 2024

Ode dneška za určitých podmínek nesmíte vyjet na letních gumách

Zimní pneumatiky nejsou od 1. listopadu nutností, ale v určitých situacích se bez nich neobejdete.

zimní pneu

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

V období od 1. listopadu do 31. března je za určitých podmínek zakázáno vyjet na silnici s autem s letními pneumatikami. Pokud se na silnici nachází souvislá vrstva sněhu, ledu, námraza nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na komunikaci během jízdy bude vyskytovat sníh, led nebo námraza, pak musí řidiči mít na svých vozidlech zimní pneumatiky ve správném stavu.

Zimní pneumatika by měla mít vzorek nejméně 4 mm u vozidel do 3,5 tuny. U vozidel, která mají hmotnost převyšující 3,5 tuny, by pneumatika měla mít vzorek nejméně 6 mm. Nové zimní pneu pro osobní automobily mají hloubku dezénu většinou kolem 8 mm.

Pokud řidiči jezdí na celoročních pneu, tak by si měli zkontrolovat, jestli opravdu splňují zákonné podmínky pro jízdu v zimě. Podle zákona musí být na bočnici pneumatiky vyznačeno označení M+S (případně M. S, M/S nebo MS). Za zimní dezén se považuje také speciální dezén, u něhož je na bočnici vyznačeno označení ET, ML nebo MPT.

Pokud řidič vyjede na letních pneu v době, kdy podle stanovených podmínek musí mít zimní, tak mu hrozí pokuta na místě do 2000 Kč a ve správním řízení do 2500 Kč.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Policie ČR

Související

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

Tesla model Y
Ekonomika Elektromobily

Elektromobily v Česku nabírají na síle. Registrace meziročně stouply o 43 procent

elektromobil BMW
Ekonomika Elektromobily

BMW předběhlo Teslu v prodeji elektrických vozů

Tesla
Ekonomika Elektromobily

Tesla musí opravit chybu u 1,7 milionu aut v Číně