pondělí 16. září 2024

Odbory se s vládou nedohodly na růstu platů státních zaměstnanců

Státní zaměstnanci nebudou mít od září vyšší platy, jak navrhovali odboráři. Těm se zvýšení mezd nepodařilo dnes s vládou dohodnout.

peníze

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Vláda navrhovala zvýšení platů o pět procent jen pro část státních zaměstnanců, mezi nimi jsou ty nejhůře placené profese, třeba uklízečky, kuchařky nebo školníci. O tři procenta měly vzrůst mzdy řadovým úředníkům.

"Mrzí mě, že odbory odmítly návrh na růst platů od září. Pro nejhůře placené státní zaměstnance jako jsou třeba kuchařky ve školních jídelnách, nepedagogické pracovníky a další by to znamenalo navýšení platů o zhruba 900 korun měsíčně. Odbory toto smetly ze stolu," napsal na síti X ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). "Zaměstnanci ovšem mohou a budou dostávat vyšší výplatu v rámci osobního ohodnocení. Zvýšení se mělo týkat pouze tarifů. Celkově ale díky vládou navrhovanému kompromisu mohli dostat více. Pro příští rok počítáme s navýšením prostředků na platy o pět procent, což je zhruba 20 miliard," doplnil.

Příští týden by se měli odboráři setkat a zvážit další postup, ve hře je prý stále i stávka. Jednat by měli znovu i s vládou.

Související

F62GfOWWcAARwQj
Zahraniční

Francie se zmítá v politické krizi. Macron odmítl jmenovat levicovou vládu

refugees-welcome-germany
Zahraniční

Němci žádají ukončení migrační vlny. Vláda Olafa Scholze je však proti

peníze
Ekonomika

Minimální mzda by v roce 2026 mohla přesáhnout 22 tisíc korun

peníze
Domácí

Minimální mzda poroste. Pavel podepsal zákon