pátek 17. května 2024

Od září se zvýší poplatek za výplaty důchodů v hotovosti

Rovných 35 korun budou platit ti, kteří si nechávají vyplácet důchod v hotovosti.

profimedia-0161168371

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Vyplácení důchodu v hotovosti prostřednictvím České počty se prodraží. Poplatek od září stoupne ze současných 29 korun na 35 korun. O tento poplatek je pak ponížena vyplácená částka důchodu. Žádný poplatek se neplatí v případě vyplácení důchodů na bankovní účet, proto Česká správa sociálního zabezpečení nabádá důchodce, aby si nastavili bezhotovostní variantu.

Pro změnu způsobu výplaty je potřeba vyplnit tiskopis Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet v České republice – majitel účtu. Vyplněný, vlastnoručně podepsaný a bankou potvrzený tiskopis může žadatel podat u kterékoliv Okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ). Další možností je zasílání důchodu na účet manžela/manželky. V tomto případě se vyplní tiskopis Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet manžela (manželky) v České republice. Žádost musí být podepsána manželem i manželkou a podat ji lze u kterékoliv OSSZ.

V červnu si nechalo na bankovní účet vyplatit důchod přes 2,1 milionu klientů, vyplácení v hotovosti nadále preferuje přes 627 tisíc lidí.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČSSZ

Související

GHXnVL1WkAAJUwG
Domácí

Pošta v Jindřišské krátí provoz. V noci a v neděli pro nezájem otevřená nebude

Podvodné SMS zprávy
Domácí

Česká pošta varuje před podvodnými SMS zprávami

Česká pošta
Domácí

Česká pošta snížila ztrátu o miliardu

Známky s bratry Lipskými.
Domácí Zajímavosti

Pocta bratrům Lipským. Pošta vydá speciální známky