čtvrtek 19. září 2024

Od září se mění kotlíkové dotace, do ulic vyrazí kontroloři

Od září se nebudou smět používat kotle první a druhé emisní třídy a navíc se sníží kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti. Řada lidí se proto bojí, že na výměnu kotle nebudou mít peníze.

Výměna kotlů

Od prvního září začne platit zákaz používání kotlů první a druhé emisní třídy.
Zdroj: pixabay.com

  • Od prvního září začne platit zákaz používání kotlů první a druhé emisní třídy.
  • Zdroj: pixabay.com

Ministerstvo životního prostředí zatím poskytuje kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti až do 95 procent uznatelných nákladů. Řada majitelů zastaralých kotlů ale stále s výměnou váhá. Přitom od září jim dotace zaplatí jen polovinu nákladů.

Navíc bude možné kontrolovat, jaké kotle lidé mají. Obec může vyslat kontrolu, pokud dostane podnět, že domácnost nevyměnila kotel. Hrozí za to pokuta až 50 tisíc korun. „Chtěl bych poprosit občany, aby s výměnou opravdu nezaháleli a pokud tak ještě neučinili, začali ji řešit co nejdříve. I proto se snažíme vytipovat domácnosti, které kotle ještě nevyměnily a upozornit je na tuto situaci, případně je odkázat na odborníky a poradce v terénu, kteří jim pomohou s podáním žádosti o podporu na výměnu kotle,“ uvedl místopředseda Svazu měst a obcí České republiky Pavel Drahovzal.

Mnoho lidí se výměně kotle brání. „Zelené šílenství pokračuje, aneb jak více oškubat občany,“ rozčiluje se jedna z facebookových uživatelek. „Mě by zajímalo, kdo z vlády dá starým a nepříliš majetným lidem na nový kotel. Je to zase cesta k větší chudobě,“ uvádí jiná uživatelka sociálních sítí.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Ilustracni
Domácí

Od září končí možnost topení v řadě kotlů, úřady chystají kontroly

komín
Domácí

Ministerstvo spustilo novou vlnu kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti