sobota 26. října 2024

Od Nového roku se výrazně sníží daňová sleva na manželku

Vládní balíček výrazným způsobem ovlivní rodinné rozpočty. Změny, jež přináší, se dotknou i daňových úlev, včetně úlevy na vyživovanou manželku či manžela.

peníze

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Vláda navrhla výrazné snížení daňových slev. Řadí se k nim i omezení daňové úlevy na vyživovaného manžela nebo manželku. Ta se nově bude nově týkat pouze péče o dítě do tří let věku. Vláda tak částečně vyhověla požadavkům Národní ekonomické rady vlády, která loni na podzim přišla s návrhem, aby se úleva na vyživované v manželství úplně zrušila. Daňovou úlevu využívalo v České republice přibližně 200 tisíc lidí.

Odborníci jsou pro zrušení úlevy také proto, že mnoho domácností s nízkými příjmy ji nemohlo dostatečně využít, a tak nedosahovala potřebného sociálního účinku, což se vládě nelíbilo. Národní ekonomická rada vlády opakovaně zdůrazňovala, že jsou k dispozici lepší a efektivnější nástroje pro podporu rodinné politiky.

Podle současné legislativy mohou manželé díky daňové úlevě na vyživovaného partnera ušetřit až 24 840 korun ročně na daních. Přitom ale platí, že jeden z manželů nemůže tuto úlevu využít, pokud příjmy druhého manžela přesáhnou 68 tisíc korun ročně.

Autor: Jiří Lacina

Související

profimedia-0906559655
Zahraniční

Kamalu Harris podpořila Taylor Swift. Jste marxistka, vytkl jí Donald Trump

platba kartou
Domácí

Úřady přišly o klíčový nástroj, uvádí NKÚ ke zrušení EET

cows_dairy_cows_milk_food_eat_grass_cow_animal-569088
Zahraniční

Dánští zemědělci budou platit vyšší daně. Krávy produkují moc metanu

ČEZ
Ekonomika

Nejvýznamnějšími plátci daně byly loni ČEZ a Škoda Auto