sobota 28. září 2024

Od neděle se změní jízdní řady regionálních vlaků

Kromě Vysočiny a Karlovarského kraje dojde ve všech regionech ke změnám jízdních řádů regionálních vlaků či posílení vlaků při akcích, a to od neděle 9. června.

RegioFox

Vlak RegioFox
Zdroj: Archiv ČD

  • Vlak RegioFox
  • Zdroj: Archiv ČD

Od neděle 9. června vstoupí v platnost nové letní vlakové jízdní řády Českých drah. Většina změn je pouze dílčí, ale několik krajů, jako Pardubický, Olomoucký a Zlínský, čekají významnější úpravy. Nové jízdní řády budou platné do 14. prosince. Jedinými kraji, kde nedojde od neděle k žádným změnám, jsou Karlovarský a Vysočina.

Praha a Středočeský kraj

V Praze a okolí dojde k menším úpravám. Ranní vlak na trase Praha–Kolín bude vyjíždět z hlavního nádraží kvůli nočním výlukám. Na trati Čerčany–Světlá nad Sázavou bude prodloužen ranní pár vlaků až do Ledečka. V plném provozu budou také nové jednotky RegioPanter na trase Praha–Kralupy nad Vltavou.

Pardubický kraj

Pardubický kraj čekají rozsáhlé změny. Na trati Pardubice–Havlíčkův Brod se objeví nové motorové jednotky RegioFox. Otevření nové zastávky Pardubice centrum přinese zkrácení cestovních dob a lepší spojení s Hradcem Králové a Chrudimí. Na trati 010 Kolín–Pardubice–Česká Třebová dojde ke změnám časů některých vlaků.

Královéhradecký kraj

Nově budou zavedeny půlnoční vlaky mezi Hradcem Králové a Jaroměří. Na trati Trutnov–Lubawka dojde k omezení provozu některých vlaků kvůli nízkému využití.

Ústecký kraj

Nový pár vlaků bude jezdit z Děčína do Varnsdorfu a zpět. Tyto spoje budou fungovat pouze ve všední dny.

Plzeňský kraj

V Plzeňském kraji dojde k úpravám odjezdových časů některých spěšných vlaků na trase Beroun–Plzeň–Klatovy. Některé spoje na trati Bezdružice–Plzeň–Radnice budou také časově posunuty.

Jihočeský kraj

Hlavní změnou bude zavedení přímých vlaků z Českých Budějovic do Lipna nad Vltavou. Tyto vlaky budou zajišťovat jednotky RegioPanter. Další novinkou bude posílení provozu vlaků v souvislosti s akcemi jako Devils extreme race a Olympiáda dětí a mládeže.

Jihomoravský kraj

V Jihomoravském kraji nedochází k žádným změnám. Pouze v souvislosti s vinařskými akcemi budou v srpnu a listopadu zahuštěny spoje mezi Čejčí a Hodonínem.

Moravskoslezský kraj

V Moravskoslezském kraji se žádné změny neplánují. Během července budou pouze upraveny odjezdové časy rozvozových vlaků pro návštěvníky festivalů.

Olomoucký kraj

Olomoucký kraj dokončí modernizaci vozového parku. Na trati Přerov–Olomouc–Zábřeh dojde k úpravě časových poloh některých vlaků. Spěšné vlaky nově zastaví v Zábřehu na Moravě pro nástup a výstup cestujících.

Zlínský kraj

Ve Zlínském kraji budou zavedeny nové páry vlaků na trati Valašské Meziříčí–Rožnov pod Radhoštěm. Některé spoje budou prodlouženy nebo časově upraveny. Na trati Otrokovice–Vizovice budou zavedeny nové spoje a některé stávající budou zrušeny.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0907002892
Domácí

SPD míří do vedení krajů. Minimálně ve dvou z nich povládne spolu s ANO

459003261_1104679111663713_2226158257852287035_n
Domácí

Ve Zlíně je podpis koalice na spadnutí. Domluvili se na ní ANO a STAN

profimedia-0910410064
Domácí

Na olomoucké hejtmanství se vrátí Okleštěk. Vládnoucí STAN jde do opozice

profimedia-0611170986
Domácí

Praha odstraňuje protipovodňová opatření. Dnes otevře i vrata na Čertovce