Od března zdraží dálniční známky

Motoristům, kterým končí dálniční známka v dubnu či v květnu, se rozhodně vyplatí koupit roční kupon před zdražením. Poté zaplatí o 800 korun víc.

D1

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Od pátku 1. března zdraží roční dálniční známky o 800 korun na 2 300 korun. Pokud tedy motoristům končí platnost dálniční známky v dubnu či červnu, tak se vyplatí koupit roční kupon během 29. února. Při zakoupení je možné oddálit zahájením platnosti o 30 dní. Při nákupu 29. února tak lze posunout začátek platnosti na konec března. Jediným oficiálním eshopem pro nákup dálničních známek je edalnice.cz.

Zdražení dálničních známek se týká pouze ročních kupónů zbylé varianty naopak od března zlevní. Měsíční zlevní o 10 korun na 430 korun a desetidenní o 40 korun na 270 korun. Nově přibude také jednodenní známka za 200 korun. Slevu na dálniční známku dostanou ti, jež jezdí na biometan a zemní plyn (CNG a LNG). Ti budou platit od března za rok 1 150 korun. Řidiči plug-in hybridů zaplatí za rok pouze 570 korun.

Stejně jako doposud řidiči elektromobilů neplatí poplatek za dálniční známky. Osvobození od placení poplatků by se však v budoucnu mělo změnit. Ministerstvo dopravy plánuje, že se v budoucnu cena dálničních známek bude valorizovat automaticky na základě inflace.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0846204767
Domácí

Povolení dálnice D49 narazilo u Nejvyššího soudu

Premiér Petr Fiala na zahájení stavby D35 z Vysokého Mýta do Homole
Domácí

Začala stavba D35 z Vysokého Mýta do Homole

profimedia-0868318788
Domácí

Na D1 se rozšiřuje zákaz předjíždění pro kamiony

dálnice D1
Domácí

Rozšíření D1 v Brně bude hotové o dva měsíce dříve