čtvrtek 17. října 2024

Očkování může snížit spotřebu antibiotik o miliardy dávek ročně, tvrdí WHO

Světová zdravotnická organizace (WHO) upozorňuje na zásadní roli očkování v boji proti antimikrobiální rezistenci (AMR). Nová zpráva uvádí, že lepší využití vakcín by mohlo ročně snížit spotřebu antibiotik o 2,5 miliardy dávek.

očkování

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Pranidchakan Boonrom

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Pranidchakan Boonrom

Rezistence na antibiotika vzniká, když bakterie, viry či paraziti přestávají reagovat na léky, což zvyšuje riziko obtížně léčitelných infekcí. WHO varuje, že nesprávné a nadměrné používání antibiotik tento problém prohlubuje. Naopak vakcíny mohou zabránit infekcím a tím snížit potřebu antibiotik, což je klíčové pro omezení vzniku rezistentních patogenů.

Podle zprávy WHO mohou vakcíny proti pneumonii, tyfu či meningitidě každoročně předejít až 106 tisícům úmrtím spojeným s AMR. Ještě větší dopad by měly nové vakcíny proti tuberkulóze či bakteriím klebsiella pneumoniae, které jsou zatím ve vývoji. Ty by mohly zachránit dalších 543 tisíc životů ročně.

Vakcíny nejen chrání zdraví, ale také pomáhají snižovat náklady na léčbu rezistentních infekcí, které ročně dosahují 730 miliard dolarů. Pokud by se vakcíny proti všem hodnoceným patogenům široce rozšířily, mohly by ušetřit až třetinu těchto nákladů. Světoví lídři na nedávném zasedání OSN schválili akční plán na snížení úmrtí spojených s AMR o deset procent do roku 2030, s důrazem na očkování a inovace ve zdravotnictví.

Autor: Šimon Mitro

Související

Logo EZKarty
Domácí Zdraví

EZKarta nově ukáže přehled o očkování dětí

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se nechal očkovat proti covidu a chřipce.
Domácí Covid

Válek se nechal očkovat proti covidu a chřipce, vyzývá k tomu i veřejnost

Parazit Trichomonas vaginalis
Zdraví Věda

Nová naděje v boji proti parazitům. Vědci objevují klíč k léčbě trichomoniázy

Rachel (Přátelé)
Světové dny Zdraví

Den bez podprsenky