pátek 18. října 2024

Ochranné pásmo proti katarální horečce ovcí se rozšiřuje

Veterináři reagují na nárůst případů katarální horečky ovcí rozšířením ochranného pásma, které nyní zahrnuje celý Královéhradecký kraj.

ovce

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Peter Fazekas

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Peter Fazekas

S celkovou výměrou 51 tisíc kilometrů čtverečních bylo potvrzeno 54 ohnisek katarální horečky ovcí, což je o devět více než minulý týden. Nová opatření usnadní chovatelům přemísťování zvířat a upraví pravidla pro dobrovolnou vakcinaci.

Několik nových ohnisek se objevilo v Ústeckém kraji, včetně chovů v Česká Kamenice a Dobrné, a také v Plzeňském kraji. V Jihočeském kraji přibylo ohnisko v obci Brtec. Celkově se v těchto ohniscích nachází téměř 7 700 zvířat.

Díky aktualizovaným opatřením mohou chovatelé nyní zvířata z ohnisek přemísťovat nejen na jatka, ale i na jiná hospodářství. Je však nutné získat individuální výjimku a veterinární osvědčení. Zvířata mohou být také vyvezená do zahraničí po minimálně 60denním pobytu na hospodářství mimo pásmo. Doba pobytu se může zkrátit na polovinu, pokud chovatel provede negativní test.

Pravidla pro vakcinaci se rovněž zjednodušují, umožňují očkování zvířat bez žádosti o výjimku. Ochranné pásmo nyní zahrnuje všechny klíčové kraje a některé okresy Vysočiny a Pardubického kraje. Katarální horečka ovcí, virové onemocnění, které se do Česka vrátilo po 15 letech, není přenosná na lidi, ale hrozí její šíření do dalších chovů.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0911106698
Domácí Krajské volby

Královéhradecký kraj povede koalice s ANO v čele. Hejtmanem bude Petr Koleta

ovce
Domácí Fauna

Čeští veterináři hlásí 45 ohnisek katarální horečky ovcí

448071126_122099781950360031_4961608476088956612_n
Domácí

Červíček jako hejtman končí. ANO se nedohodlo ani se zbytek Silných lídrů

zemědělství
Ekonomika

V Česku klesá počet farem. Roste rostlinná výroba