pátek 10. května 2024

Ochrana včel posouvá ceny cukru vzhůru

Snaha EU odvrátit vymírání opylovačů ve velkém dopadá na ceny cukru po celém světě. Kvůli zrušení výjimky rapidně ubývá pěstitelů.

cukr

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

V lednu letošního roku přestala platit výjimka, která vylučovala cukrovou řepu ze seznamu plodin, při jejímž pěstování nesmí být používané insekticidy. Ty jsou toxické pro opylovače, jako motýly, včely a další, z nichž některé druhy jsou na pokraji vyhynutí.

Zrušení výjimky znamená velký pokles výnosů pro pěstitele cukrové řepy, kteří jsou odkázáni na nákladnější způsoby ochrany svých plodin před parazity.

Pěstitelé se tak ve velkém přeorientovali na pěstování jiných plodin, což značně ovlivnilo zásoby cukrové řepy a růst její ceny. EU, která je třetím největším výrobcem cukru, je tak odkázána na dovoz cukru, který stoupl o 60 procent. Ceny cukru v EU se vyšplhaly na rekordní výši a jsou dvojnásobně vyšší, než byly před dvěma lety.

Globální zásoby jsou nízké, poptávka roste a celosvětová nabídka je zranitelná kvůli klimatickým změnám,“ komentoval dopad poklesu počtu pěstitelů analytik jednoho z největších světových obchodníků s cukrem.

Související

profimedia-0871304670
Zahraniční

Totální krach vlády i prezidenta. Severní Makedonie se kloní ke konzervatismu

cukr
Ekonomika

Rusko zakázalo vývoz cukru

EU
Ekonomika

Inflace v EU klesla na 2,6 procenta

P034975000101-311856-scaled-e1670939796713
Zahraniční

Unie se více otevírá Balkánu. Bosna a Hercegovina míří do Evropy