čtvrtek 19. září 2024

Ochočená velryba prý měla být špiónem, pak ale uprchla ruské armádě

Běluha Hvaldimir se znovu objevila u švédského pobřeží. Poprvé ji zaznamenali mořští biologové v roce 2019 v norských vodách. Měla na sobě postroj s úchyty na kameru s nápisem majetek Petrohradu.

EI8kL_rUUAAxz9Q

Hvaldimir na sobě měl postroj s nápisem Majetek Petrohradu.
Zdroj: OneWheel

  • Hvaldimir na sobě měl postroj s nápisem Majetek Petrohradu.
  • Zdroj: OneWheel

Už tehdy se spekulovalo, že kytovec uprchnul ruskému námořnictvu. Moskva to nikdy oficiálně nekomentovala. Právě podezření na to, že se jedná o ruskou vojensky vycvičenou běluhu vedlo k tomu, že dostala jméno Hvaldimir, které vzniklo spojením norského výrazu pro velrybu hval a tradičního ruského jména.

Asi nejproslulejší kytovec se nedávno se pohyboval ve fjordu u norského Osla, pak se přesunul k pobřeží Švédska. Jeho pohyb sleduje neziskovka OneWheel, podle které hrozí Hvaldimirovi nebezpečí.

Tým Hvaldimir je na místě, kde se běluha pohybuje a spolupracuje se švédskými orgány. „Ohromila nás švédská ukázková péče o Hvaldimira. Okamžitě nás kontaktovali a dokonce uzavřeli most, aby ho ochránili," těší zakladatelku neziskovky Reginu Hauk.

„Hvaldimir je extrémně zranitelný, protože Švédsko je vysoce osídlená země," doplnil Rich German z OneWheel.

Neziskovka se podílí na vzniku norské velrybí rezervace, kde by měl najít útočiště také Hvaldimir, dokud nebude možné vypustit ho zpět do divoké populace.

„Předpokládá se, že byl několik let součástí vojenského programu ruských mořských savců. Je to přátelská, ochočená, vysídlená, dříve zajatá velryba, která se spoléhá na lidi v sociální interakci. Běluhy jsou nesmírně společenské velryby, on ale poslední čtyři roky žije úplně sám. Proto vyhledává kontakt s loděmi i lidmi. Přitom nechápe, že je pro něj nebezpečný,“ popisují na svém webu členové týmu OneWheel s tím, že se se denně objevuje až 300 lidí, kteří chtějí Hvaldimira vidět. Už ho k vůli tomu zranily lodní šrouby, ostré předměty a rybářské háčky.

Hvaldimir prožil od roku 2019 tři roky pomalou plavbou ze severního Norska na jih, v posledních měsících ale záhadně zrychlil a opouští své přirozené prostředí.

Související

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu

Nadezhda_Tolokonnikova_and_Maria_Alyokhina
Zahraniční

Tažení proti Pussy Riot nekončí. Na seznamu hledaných jsou další členové

5988202592_335a0a8878_b
Zahraniční

Ukrajinci se pokouší dostat do Ruska. Znovu skrz hranice s Kurskou oblastí

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté