neděle 8. září 2024

Dezoláti opět na scéně: Obžalovaní museli ze soudní síně, sotva otevřeli pusu

Rudolf Vávra, Jiří Hradil a Tomáš Vérosta dnes usedli na lavici obžalovaných kvůli výtržnosti u soudu s dezinformátorkou Janou Peterkovou loni v květnu.

peterk555555

Peterková musela opustit soudní síň.
Zdroj: FB / Jana Peterková

  • Peterková musela opustit soudní síň.
  • Zdroj: FB / Jana Peterková

Hned poté, co soudkyně oznámila, že nepovoluje pořizování obrazových záznamů, začali obžalování vyvádět a dožadovat se jejího ztotožnění, zplnomocnění a oháněli svým vlastním velmi svérázným výkladem práva. Rudolf Vávra například upozornil, že Česká republika neexistuje a on je Rudolf z rodu Vávrů a zastupuje svoji právní fikci. Poté, co je soudkyně upozornila, že je nechá vyvést, trojice obžalovaných svorně oznámila, že ukončuje jednání a odkráčela z jednací síně.

Rozruch ale dělali oni i jejich příznivci dál. Na oznámení, že má Hradil opustit budovu jménem zákona, vykřikoval své oblíbené: „Jménem jakého zákona? Číslo? Paragraf?“ Jana Peterková zase spustila svoji mantru o totalitních procesech. „Máme tady první proces od 50. let, který probíhá dokonce bez obviněných,“ hlásila Peterková vítězoslavně, spletla si přitom obviněné a obžalované a zcela pominula řadu soudů, které se běžně uskutečňují v nepřítomnosti obžalovaných. „V 50. letech tam aspoň tu Horákovou přivláčeli,“ ječela Peterková a pak se zaměřila na to, že kameramani nenatáčeli ve chvíli, kdy ona si to přeje. „Další zpravodajská hra tajných služeb. Čekají tam všechny štáby všech televizí, aby natočily, že jste se toho jednání nezúčastnili vy! Je to nachystaný, tak aby to vypadalo, že jste nepřišli,“ kvílela Peterková na obžalované s tím, že pokud novináři nenatočí to, co ona chce, podá na ně mezinárodní žaloby.

Na dotaz, zda je na nemocenské, a pokud ano, co u soudu dělá, odpověděla: „Já jsem před operací kolene a ležím na ortopedii. Je moje odpovědnost, jestli si to koleno zničím nebo ne,“ prohlásila a pak oznámila, že dotazující se je provokatér, který zřejmě pracuje pro zpravodajské služby. O chvíli později vykřikovala: „Jestli vás to zajímá, tak jsem na ortopedii, protože půjdu na operaci levé ruky.“ A nezapomněla na svůj oblíbený kousek, vecpala se do živého přenosu České televize.

Hradil s Vávrou čelili obžalobě za výtržnictví a za násilí proti orgánu veřejné moci. Vávra dostal desetiměsíční podmínku, Hradil osmiměsíční. Vérosta má za výtržnictví půlroční podmínku, všichni mají tresty odložené na dva roky. Všichni tři také budou pod dohledem probačního úředníka a musejí se podrobit péči psychologa. Navrch dostali peněžitý trest deset tisíc korun.

Související

Jill,_Joe_and_Hunter_Biden_during_the_59th_presidential_inauguration
Zahraniční

Biden stojí před soudem. Nezdaněné peníze utrácel za drogy a prostitutky

Nečas
Domácí

Expremiér Nečas znovu před soudem. Tresty za jeho trafiky platí

policie pouta
Krimi

Nečekaný posun. Násilník z Kilometrovky je obětí úchylného popeláře

profimedia-0904350154
Krimi

Pelta s Kratochvílovou půjdou do vězení. Soud je uznal vinné už potřetí