neděle 6. října 2024

Obžaloba nevadí. Trump vede republikánské průzkumy

I když je Donald Trump prvním trestně stíhaným mužem, který vykonával úřad amerického prezidenta, řadě Američanů to nevadí. Mezi republikánskými voliči má skoro padesátiprocentní podporu.

Trump

Bude Donald Trump příštím americkým prezidentem?
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Bude Donald Trump příštím americkým prezidentem?
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Přestože se bývalý americký prezident Donald Trump potýká s obžalobou ohledně plateb pornoherečce Stormy Daniels, pro řadu Američanů je jediným možným republikánským kandidátem na příštího prezidenta USA. Vyplývá to z průzkumů mezi voliči Republikánské strany, kdy jej jako svého favorita označila bezmála polovina dotázaných. Nejvážnější Trumpův soupeř, guvernér Floridy Ron DeSantis oslovil pouze 26 procent dotázaných. Největší podpory se mu dostává právě na Floridě, v jiných koutech Spojených států je jeho oblíbenost poměrně menší.

Donald Trump ve funkci amerického prezidenta skončil po jednom volebním období v lednu 2021 poté, co prohrál volby se svým demokratickým soupeřem Joem Bidenem. Tehdejší hlasování dodnes považuje za sporné a výsledek volby označuje za zmanipulovaný. Toto tvrzení zmínil i při svém mítinku 4. července u příležitosti největšího amerického svátku Dne nezávislosti v Jižní Karolíně.

Autor: Jan Skala

Související

Biden_Obama
Zahraniční

Biden se bojí o průběh voleb. Do kampaně Kamaly Harris vstupuje Obama

GZCShr4XYAAkS29
Zahraniční

Pákistán zavřel hlavní město a vypnul internet. Obává se nepokojů

48097304813_43b54e74fe_b
Domácí

Wagenknecht chce zastavit úpadek Pirátů. Rád by měl víc než deset procent

Joker: Folie à Deux
Film a TV Kino

Říjen v kinech: Zatančí Joker i Venom