pondělí 20. května 2024

Obrovský asteroid nebezpečně blízko Země. NASA ho sleduje už 17 let

Asteroid o velikosti Eiffelovy věže včera proletěl znepokojivě blízko Země. Vědci ho začali sledovat už v roce 2006. Těleso takových rozměrů by prý při zásahu naší planetě způsobilo devastující škody.

1_Near-Earth-asteroid-artwork

Asteroid proletěl nebezpečně blízko Země
Zdroj: Flickr

  • Asteroid proletěl nebezpečně blízko Země
  • Zdroj: Flickr

Vesmírná hornina o rozměrech asi 305 metrů prolétla nebezpečně blízko země. NASA asteroid klasifikovala jako potenciálně nebezpečný. Kolem naší planety prolétl rychlostí asi 60 tisíc kilometrů za hodinu ve vzdálenosti přibližně šest a půl krát větší, než je vzdálenost Země a Měsíce. „I když je to pohodlná rezerva, z astronomického hlediska je to stále klasifikováno jako těsné míjení,“ říká Susanna Kohler z Americké astronomické společnosti.

Asteroidy takových rozměrů proletí v těsné blízkosti země vzácně, přibližně jednou do roka. NASA má tento asteroid známý pod označením 2006 HV5 pod kontrolou. Za posledních 17 let jsou astronomové schopni velmi přesně vypočítat jeho oběžnou dráhu, ať už minulou, současnou nebo tu budoucí.

Na seznamu potenciálně nebezpečných je asi 2 300 takových objektů. NASA tak klasifikuje jakýkoliv asteroid, který se pohybuje do 7,4 milionů kilometrů od oběžné dráhy Země a mají průměr větší než 140 metrů. Přestože žádný z nich nepředstavuje bezprostřední katastrofu, vždy existuje riziko, že svou dráhu na poslední chvíli změní.

Předposlední nápověda v naší soutěži o iPhone 14: Pokud pojedete od Tábora, najdete poukaz za mostem vlevo.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: DAILY STAR

Související

GM89BmmWoAANmRU
Zahraniční

Piloti už seděli v raketě. Kvůli technické závadě ale Starliner neodstartoval

Sonda Voyager 1
Zahraniční Vesmír

NASA získala data z nejvzdálenější sondy. Voyager je miliardy kilometrů od Země

GLT_7EcXsAAzFqV
Zahraniční

NASA chce přivézt horniny s Marsu. Měly by zodpovědět otázku života na planetě

Země
Světové dny Příroda

Den Země