pátek 20. září 2024

Obří robotická žížala by mohla ulehčit práci zemědělcům i záchranářům

Velký posun ve vývoji robota inspirovaného žížalou udělali experti z Italského technologického institutu. Napodobit tohoto primitivního tvora je prý paradoxně velmi složité. Vývojáři se o to snaží už desítky let.

robot žížala

Robotická žížala měří 45 cm na délku a 4 cm v průměru.
Zdroj: BBC

  • Robotická žížala měří 45 cm na délku a 4 cm v průměru.
  • Zdroj: BBC

Robota, který by mohl být prospěšný nejen zemědělcům ale třeba i záchranářům, představili výzkumníci ze skupiny Soft Robotics na Italském technologickém institutu. Obří žížala 45 centimetrů dlouhá s průměrem čtyři centimetry je podle odborníků ve vývoji robotických červů naprostým průlomem. Dodnes totiž nikdo nedokázal přesně napodobit jejich specifický pohyb. „Jsou velmi flexibilní a pohybují se v prostorech, které mohou být obtížně přístupné,“ uvedla Elsa Arrázola-Vásquez, která zkoumá hospodaření s půdou na Švédské univerzitě zemědělských věd.

Nový robot se zatím žížalímu pohybu přiblížil nejvíc. „V podstatě se vyboulí dovnitř a ven po stranách, zatímco se natahuje a smršťuje na délku. Je naplněný gelem, který umožňuje výzkumníkům lépe přiblížit radiální pohyby žížaly ve srovnání s jinými typy kapalin. A přestože na rovném povrchu není tak rychlý jako některé předchozí typy, dokáže se v půdě pohybovat hlouběji,“ popsal stroj Riddhi Das, strojní inženýr z IIT.

Jedna zásadní vlastnost robotovi ale ještě chybí. Žížaly totiž vylučují hlen, který jim usnadňuje pohyb. Vybavit touto funkcí robota prý nebude vůbec jednoduché. Obří žížaly by mohly v budoucnu sloužit při těžbě, v zemědělství k vyživení půdy, nebo třeba k vyhledávání a záchraně obětí z trosek při zemětřeseních.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: BBC

Související

36201152641_d03a5151cf_b
Zahraniční Klimatické změny

Italský obr, ledovec Marmolada, taje. Pravděpodobně zcela zmizí

farma Sicílie
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny zdvojnásobují pravděpodobnost sucha na Sicílií a Sardinii

Jannik Sinner.
Tenis

Pohroma pro Itálii. Světová jednička ani Musetti nebudou hrát Davis Cup

Antonín Barák a Marin Sverko během zápasu Serie A
Fotbal Serie A

Barák neodcestoval s Fiorentinou na zápas, nejspíš z klubu odchází