úterý 1. října 2024

Ošklivý obraz ze sklepa chtěla žena vyhodit. Je to Picasso za desítky milionů

Italská rodina netušila, že má doma po dlouhá desetiletí obraz od Pabla Picassa. Manželce nálezce navíc připadal portrét ošklivý a několikrát se ho chtěla zbavit. Nyní už ví, že mají doma hotový zlatý důl.

IMG_8399

Pohled na nalezený obraz.
Zdroj: Andrea Lo Rosso

  • Pohled na nalezený obraz.
  • Zdroj: Andrea Lo Rosso

Psal se rok 1962, když obchodník Luigi Lo Rosso vyklízel na italském ostrově Capri sklep plný starého harampádí. Do oka mu tam padlo srolované plátno se zvláštním portrétem ženy, který si pak i přes protesty manželky vystavil ve svém domě v Pompejích. Slavná malba visela v obývacím pokoji rodiny téměř půl století aniž by někdo řešil, kdo je jeho autorem.

Zajímat se o původ obrazu začal až jejich syn Andreas, který podobný obraz viděl jako malý v encyklopedii dějin umění. Dlouhá léta ho ale nikdo neposlouchal. Až jednou rodina konečně požádala odborníky o jeho přezkum. Ukázalo se, že se jedná o dílo Pabla Picassa a jde o druhou originální verzi portrétu jeho múzy a milenky Dory Maar. Autentičnost díla potvrdila též grafoložka, podle které patří podpis v rohu obrazu jednoznačně Picassovi.

O svém otci, který se dobré zprávy nedožil, řekl jeho syn, že se nikdy o umění nezajímal a slavného malíře téměř neznal. Byl by prý však jistě překvapený a ještě více ze skutečnosti, že ten hrozný portrét má hodnotu více než šesti milionů euro, tedy v přepočtu více než 150 milionů korun.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Il Giorno

Související

IMG_8393
Zahraniční Zajímavosti

Mezi Itálií a Švýcarskem se posune hranice. Může za to tající ledovec

left-side-front-extreme-close-up-of-international-film-star-sophia-lorens-face-81f1ff-1024
Film a TV

Filmová femme fatale hrála po boku desítek mužů. Milovala ale jediného

36201152641_d03a5151cf_b
Zahraniční Klimatické změny

Italský obr, ledovec Marmolada, taje. Pravděpodobně zcela zmizí

farma Sicílie
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny zdvojnásobují pravděpodobnost sucha na Sicílií a Sardinii