neděle 8. září 2024

Obrana nakoupí munici pro vrtulníky H-1

Ministerstvo obrany dnes oznámilo uzavření smlouvy na nákup munice pro americké vrtulníky systému H-1 v hodnotě 3,74 miliardy korun.

Vrtulníky se systémem H-1, které na konci června dorazily do ČR.

Vrtulníky se systémem H-1, které na konci června dorazily do ČR.
Zdroj: Ministerstvo obrany / Jan Kouba

  • Vrtulníky se systémem H-1, které na konci června dorazily do ČR.
  • Zdroj: Ministerstvo obrany / Jan Kouba

Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu na nákup munice pro americké vrtulníky systému H-1 za 3,74 miliardy korun. Česká firma STV Group ji dodá mezi lety 2025 a 2026. Informaci oznámilo ministerstvo na sociální síti X. Zakázku již minulý týden projednala vláda.

Česko v roce 2019 nakoupilo 12 vrtulníků sytému H-1 od americké firmy Bell za 14,6 miliardy korun. Jedná se o osm vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři AH-1Z Viper. Poslední dva stroje dorazily do Česka v červnu tohoto roku. „Armáda ČR musí mít dostatek munice, aby efektivně využívala nové zbraňové systémy a byla připravena k obraně země. Proto byla uzavřena smlouva s STV Group na nákup neřízených raket a nábojů pro nové americké vrtulníky systému H-1,“ uvedlo ministerstvo na síti X. Smlouva zahrnuje dodávky komponentů neřízených raket a nábojů pro 20mm kanón.

Kromě již zakoupených 12 vrtulníků H-1 získá Česko dalších osm strojů jako dar od Spojených států za pomoc Ukrajině. Tento dar zahrnuje dva vrtulníky UH-1Y Venom a šest AH-1Z Viper, jejichž modernizace bude stát 8,1 miliardy korun, z čehož většinu uhradí USA.

Autor: Šimon Mitro

Související

cv-galerie_ministr-stanjura_2
Domácí

Státní rozpočet pod palbou kritiky. Piráti žádají peníze za cenu vyššího schodku

Tank Leopard 2A4
Domácí

Armáda dostane od Německa další tanky Leopard

Tatra T-815
Domácí

Ministerstvo obrany plánuje nákup Tater za 13 miliard

profimedia-0884779089
Zahraniční

Definitivní tečka za aférou WikiLeaks. Assange se přiznal a je volný