pátek 13. září 2024

Objev dinosauřích stop spojuje Afriku a Jižní Ameriku před miliony let

Vědci objevili shodné dinosauří stopy na dvou kontinentech, které dnes odděluje tisíce kilometrů oceánu. Tento nález dokládá, že dinosauři kdysi mohli volně přecházet mezi dnešní Afrikou a Jižní Amerikou.

dinosaurus

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Tým paleontologů objevil v Brazílii a Kamerunu stopy dinosaurů z období rané křídy, které jsou staré zhruba 120 milionů let. Podle studie publikované v New Mexico Museum of Natural History & Science se jedná o důkaz, že tito suchozemští tvorové mohli přecházet mezi tehdy propojenými kontinenty, než se Jižní Amerika a Afrika oddělily.

Vědci zkoumali více než 260 otisků, které byly nalezeny ve starověkých bahnitých nánosech u řek a jezer na obou kontinentech. Přestože dnes tyto oblasti dělí přes šest tisíc kilometrů oceánu, otisky vykazují podobný věk, tvar a geologický kontext. Podle paleontologa Louise Jacobse z Southern Methodist University, který vedl studii, byla tato oblast kdysi součástí superkontinentu Gondwana.

Rozdělení kontinentů začalo před přibližně 140 miliony lety a postupně se vytvořil Atlantský oceán. Při oddělování kontinentů vznikly pánve, které se staly domovem řek a jezer, kde byly objeveny stopy dinosaurů na obou stranách oceánu. Většina otisků pochází od tříprstých teropodů, masožravých dinosaurů. „Řeky a jezera vytvořily prostředí, které umožnilo dinosaurům migrovat napříč tehdejšími kontinenty,“ dodal Jacobs.

Autor: Šimon Mitro

Související

Cristiano Ronaldo ve videu na svém youtubovém kanálu UR · Cristiano
Zahraniční Zajímavosti

Cristiano Ronaldo přidal další světový rekord do své sbírky. Kraluje YouTube

Svatořečená Elizabeth Ann Seton
Zahraniční Výročí

Před 250 lety se narodila první americká světice. Elizabeth Ann Seton změnila školství

blesky
Ostatní Věda

Čeští vědci odhalili tajemství hvízdavých rádiových vln z blesků

Britský křižník HMS Hawke
Zahraniční Zajímavosti

110 let ztracený britský křižník z první světové války byl nalezen v Severním moři