pátek 18. října 2024

Obec Štědrá zachránila tamní zámek. Zatleskali jí i památkáři

Na poslední chvíli se podařilo odvrátit definitivní zkázu zámku Štědrá na Karlovarsku. Ten, přestože je od roku 1964 kulturní památkou, měl blízko ke zřícení nebo demolici.

1280px-Štědrá_-_zámek

Zámek Štědrá prochází důkladnou rekonstrukcí.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Zámek Štědrá prochází důkladnou rekonstrukcí.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Jindy k podobných aktivitám nedůvěřivý památkový ústav nejen schválil, ale nakonec i pochválil rekonstrukci zámku Štědrá na Karlovarsku, do které se pustila tamní stejnojmenná obec. Ta stavbu, které hrozila demolice, převzala v roce 2011 pod svou správu a okamžitě začala se záchrannými pracemi. Peníze nakonec na opravu dalo i ministerstvo kultury a Karlovarský kraj. Obec k akci přistoupila natolik šetrně a s ohledem na architektonickou povahu stavby, že už v roce 2018 se jí dostalo zvláštního ocenění generální ředitelky Národního památkového ústavu. V současnosti pokračují zejména rekonstrukce interiéru stavby.

Zámek Štědrá dostavený v roce 1630 získal svou současnou podobu až o sto let později. Po druhé světové válce připadl do státní správy a v druhé polovině 20. století v něm sídlil místní národní výbor a byl v něm také kinosál.

Po roce 1989, kdy se vrátil v restitucích původním majitelům, se skoro jeho osud zpečetil. Zámek nikdo nevyužíval, dokonce se zřítil portikus v jižním průčelí a hrozila zkáza celé stavby.

Autor: Jan Skala

Související

1280px-Station_Korenov
Domácí

Rekonstrukce zubačky v Kořenově se komplikuje. Problém je v tamním nádraží

stažený soubor
Domácí

Ostuda České Lípy půjde k zemi. Zchátralé nádraží nahradí zelená plocha

chátrající budova
Domácí

Chátrající budovy zmizí díky 120 milionům od státu

Vršovice_ÚMČ_P-10_1
Domácí

Vedení Prahy 10 se zbavuje majetku. Prodává radnici i Eden, opozice se bouří