neděle 29. září 2024

Obec Kovářská zavedla novodobé otroctví, zneužívala postižené

Šokující závěry přineslo vyšetřování kanceláře ombudsmana v městysu Kovářská na Chomutovsku. Obyvatele Domova pro osoby se zdravotním postižením tam totiž zneužívali jako levnou pracovní sílu nebo z jejich peněz pořizovali vybavení.

mapy (3)

Domov pro osoby se zdravotním postižením v Kovářské.
Zdroj: mapy.cz

  • Domov pro osoby se zdravotním postižením v Kovářské.
  • Zdroj: mapy.cz

Nesměli volit ani pracovat, na roznášku jídla za pětikorunu ale byli obci dobří. Dokonce ze svého museli platit vybavení domova, i když jej měla pořizovat obec. Tak se podle zprávy ombudsmana jednalo s lidmi, které měli v Kovářské opatrovat.

„Někteří opatrovanci roznášejí místním lidem každý den obědy. Právničky Kanceláře ombudsmana potkaly klienty, kteří nesli v taškách někdy i pět obědů. Klienti za tuto práci nedostávají žádné peníze, obyvatelé jim za přinesení oběda dají pět až deset korun,“ stojí ve zprávě s tím, že opatrovaní měli dostávat za práci peníze jako kdokoliv jiný.

Někteří ze svěřenců domova chtěli pracovat a obec měla zájem zaměstnat je zaměstnat v technických službách, ale vrchní sestra domova jí to rozmluvila s tím, že klienti užívají léky.

Mnozí mají omezenou svéprávnost, v jakém rozsahu, to určuje vždy soud. Pracovnice pověřená výkonem opatrovnictví uvedla, že pokud v rozsudku soudu není uvedeno nic k volebnímu právu, s matrikářkou se dohodly, že takový člověk prostě volit nebude.

Problém byl i s penězi svěřenců, z nich se platilo i základní vybavení domova, třeba postele. Po pěti letech byly prý proležené, a tak se kupovaly znovu. A opět z peněz postižených.

To už by se dít nemělo. Starosta podle zprávy přijal dostatečná opatření k nápravě. Pověřená pracovnice prý bude v takovém kontaktu s opatrovanci, aby bylo možné zjistit jejich přání a zájmy, a bude o tom pořizovat záznamy. V plánu je revize rozsudků o omezení svéprávnosti a prověřovat se bude i nakládání s jejich penězi.

Související

Děti ve školách se nezřídka potýkají se zdravotními potížemi
Domácí

Učitelé často nevědí, jak pomoci dětem se zdravotními problémy. Vznikne manuál

Azbestová vlákna
Domácí

Azbestová střecha je životu nebezpečná. Jak se jí zbavit?

peníze
Domácí

Peníze pro oběti trestných činů často končí ve státním rozpočtu