sobota 5. října 2024

Obec Dolní Lukavice míří před soud, chce vyvlastňovat soukromé pozemky

Jak můžete v rámci zákona přijít o to co vlastníte? Úplně jednoduše: Územním plánem, o kterém s vámi nikdo nejedná, a váš jediný prohřešek je, že nesledujete vývěsku obce. Tak komentuje majitelka pozemku v Dolní Lukavici na Plzeňsku nový územní plán.

stáhnout (1)

Obecní úřad v Dolní Lukavici
Zdroj: mapy.cz

  • Obecní úřad v Dolní Lukavici
  • Zdroj: mapy.cz

Do něj si totiž obec zanesla možnost předkupního práva nebo vyvlastnění cizích pozemků.

„Ani ve snu by mě nenapadlo, že vám jen tak seberou pozemek, kde trvale bydlíte. Obec Dolní Lukavice si na celý pozemek dala předkupní právo, a nikoho nezajímá, že ten pozemek začíná hned u rodinného domu, je na něm studna i přilehlé stavby. Všechno si vezmou. Ale jsou fakt hodní, že dům mojí dceři nechají,“ říká Klára Vopálecká, která se bude svých práv domáhat u soudu. Není jediná. Krajský soud v Plzni se bude zabývat dalšími dvěma obdobnými žalobami, a dokonce veřejně vyzval, aby se přihlásili další případní poškození.

Územní plán obce, který platí od loňského června, přímo vymezil veřejně prospěšné stavby a veřejná prostranství, pro které může uplatnit předkupní právo kvůli stavbě cest, chodníků, cyklostezek, rozšíření čističky, areálu školy nebo vybudování veřejných prostranství.

Už při projednávání územního plánu podala řada majitelů pozemků námitky. Obec je vesměs smetla ze stolu. Jeden z vlastníků například usiloval o zrušení plánovaného záboru pozemků, které využívá k podnikání. „Omezení na vlastnických právech je komplikace. V této věci se mnou obec Dolní Lukavice nekomunikovala a nedostal jsem ani možnost se vyjádřit,“ uvedl. Další nesouhlasil s vyvlastněním ploch, které několikrát uvádí územní plán. „Jedná se o hrubý neoprávněný zásah do vlastnických práv. A to bez souhlasu samotného vlastníka,“ napsal.

Místostarosta obce Vítězslav Opálko případ nekomentoval, pouze zaslal Minutovým zprávám vyjádření z Krajského úřadu Plzeňského kraje, který řešil podnět k přezkoumání územního plánu. V něm stojí, že úřad neshledal důvody zahájit přezkumné řízení.

Související

p5jHsk
Domácí

Pošta v Peci od Sněžkou nekončí. Bude ji provozovat město, které budovu koupilo

územní plán
Domácí

Digitalizaci územních plánů obcí řeší dotace

Hrádeček_-_Václav_Havel_country_home_P1011339kk
Domácí

Hrádeček zatím leží ladem. Možná tam bude infocentrum, apartmány nejspíš ne

Stromovka
Domácí

Zanikne známý budějovický park? Developeři si brousí zuby na Stromovku