pondělí 16. září 2024

Obchvat Náchoda dostal zelenou. Jeho stavbu ale brzdí archeologové

Po dlouhých letech se obyvatelé Náchoda konečně dočkají obchvatu. Jeho stavbu tento týden posvětilo i ministerstvo dopravy.

NACHOD_1

Silniční obchvat hraje pro Náchod velmi důležitou roli.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Silniční obchvat hraje pro Náchod velmi důležitou roli.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Poté, co ministerstvo dopravy zamítlo všechny námitky, které směřovaly proti stavbě silničního obchvatu Náchoda, už nebrání dlouholetému záměru tamní radnice takřka nic. Na místech, kde se bude stavět, sice stále probíhá archeologický průzkum, který zahájení akce oddaluje, ale zastavit jej už nedokáže. Archeologové navíc odhadují, že během jara by mohli svou práci dokončit. Poté už by se akce za více než tři miliardy korun měla rozjet a s jejím ukončením se počítá na rok 2027, kdy se po novém šestikilometrovém úseku začne jezdit.

„Zdánlivě administrativní úkon, ale pro stavbu jako takovou doslova historický moment. Po letech usilovného snažení o stavbu, kterou Město Náchod víc než potřebuje, je to nesmírná úleva a začátek plnění našeho dalšího snu a pro mě i slibu, který jsem při nástupu do své funkce před 13 lety dal všem Náchoďákům,“ napsal na svůj facebookový účet starosta Náhoda Jan Birke (SOCDEM).

Silniční obchvat tomu dvacetitisícovému městu v Královéhradeckém kraji pomůže od tranzitní dopravy, kterou Náchod už léta decimuje. Vede přes něj totiž důležitá dopravní tepna k nedalekým polským hranicím.

Autor: Jan Skala

Související

Vysokorychlostní výhybka od DT – Výhybkárna a strojírna
Domácí

Prostějovská firma vyvinula výhybku pro vysokorychlostní železnici

Ministr dopravy Martin Kupka
Domácí Auta

Stát zpřísní kontroly aut. Vznikne nový úřad

Zahájení stavby přeložky silnice I/20 mezi Pištínem a Českým Vrbným.
Domácí

Jihočeské obce Češnovice a Dasný se zbaví tranzitní dopravy

profimedia-0901600226
Domácí

Dašice mají hotový obchvat