čtvrtek 19. září 2024

Obce odmítají povinné zálohování PET lahví. Nemá prý žádný pozitivní dopad

PET lahve a plechovky od nápojů by měly být od roku 2025 vratné. Povinné zálohování ale údajně může v celém Česku poškodit systém třídění.

419439131_780888584083912_5937719710321160831_n

Obce zálohování PET lahví a plechovek odmítají
Zdroj: Facebook Sdružení místních samospráv České republiky

  • Obce zálohování PET lahví a plechovek odmítají
  • Zdroj: Facebook Sdružení místních samospráv České republiky

Sdružení místních samospráv České republiky odmítá výkup plastových lahví a nápojových plechovek. Argumentuje například tím, že malé prodejny nemají většinou prostor kde vratné obaly uschovat.

„Obce v minulosti investovaly miliardy do zavedení a zlepšování systému odpadového hospodářství, díky kterému je třídění odpadů v České republice na vysoké úrovni, občané vytřídí osm z deseti PET lahví uvedených na trh. Stovky obcí a měst už prostřednictvím usnesení podpořily iniciativu, jejímž cílem je místo povinného zálohování posílit právě fungující systém třídění a svozu všech separovatelných odpadů včetně PET lahví a nápojových plechovek,“ vysvětluje předsedkyně Sdružení místních samospráv Eliška Olšáková s tím, že vyjmutí PET lahví ze systému třídění by přineslo negativní ekonomický dopad na obecní rozpočty. Obce by musely nadále zajišťovat sběr i svoz všech ostatních plastů a vzrostly by jim náklady.

Názory veřejnosti se často liší. Jedni zálohování podporují, druzí v něm nevidí žádný smysl. „V pohodě. Jsou zálohované lahve, budou i PET lahve a plechovky. Všude jinde to funguje, bude i tady,“ vyjádřil svůj názor jeden ze zastánců zálohování na Facebooku. „Zálohování petek je blbost, většina Čechů odpad třídí. Celá ta logistika kolem vracení je složitá na dopravu i skladování, a ve výsledku to zase zaplatí zákazníci,“ tvrdí jeden z odpůrců plánovaného zálohování.

Podle všeho by mohl systém zálohování PET lahví a plechovek začít od poloviny roku 2025 a dotkne se nealkoholických nápojů v plastových lahvích a plechovkách s objemy od 0,1 do tří litrů. U alkoholu se budou zálohovat nápoje do 15 procent alkoholu. Obaly od mléka, drogistického zboží a tvrdého alkoholu se vracet nebudou.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

PET lahve
Domácí Ekologie

Praha podporuje zálohování PET lahví

Tříděný odpad
Domácí

Odpad z podnikání nepatří do popelnic ani do kontejnerů na třídění

kontejnery
Domácí Ekologie

Obce se zlepšují ve třídění odpadu. Nejlepší výsledky má Olomoucký kraj

cestování
Cestování Klimatické změny

Mladé při cestování ovlivňuje klimatická krize a udržitelnost