čtvrtek 19. září 2024

O voličský průkaz pro prezidentské volby můžete žádat online

Plánujete při lednových volbách prezidenta republiky volit mimo své trvalé bydliště? Voličský průkaz letos získáte jednodušeji. Pokud máte datovou schránku propojenou s Portálem občana, stačí v Portálu občana jen odkliknout předvyplněnou žádost.

Volební urna

Volební urna.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Volební urna.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Už v pátek 13. a sobotu 14. ledna nás čeká první kolo prezidentských voleb. Volit hlavu státu můžete nejen v místě trvalého bydliště, ale na voličský průkaz i v jakékoli volební místnosti na území Česka, případně i v zahraničí. O voličský průkaz lze nově žádat online přes Portál občana na www.obcan.portal.gov.cz. Potřebujete k tomu pouze trvalé bydliště v České republice a datovou schránku fyzické osoby propojenou právě s Portálem občana.

Žádost podáte na několik kliknutí přímo v portálu, kam se lze přihlásit i v případě, že jste ho dosud nevyužívali. Přihlásit se mžete například přes bankovní identitu. Po přihlášení už je jen na vás, zda si přejete průkaz vyzvednout na obecním úřadu v místě trvalého bydliště, zaslat na svou adresu v Česku nebo v zahraničí, případně na zastupitelský úřad, kde chcete volit. Potřebné informace k voličskému průkazu najdete zde .

Datovou schránku fyzické osoby má v tuto chvíli cca 560 tisíc občanů, zřídit ji lze na počkání také online www.chcidatovku.cz.

Pozor, v případě vydání voličského průkazu můžete volit jen na voličský průkaz i v případě, že nakonec budete volit ve své volební místnosti. Platí také, že za ztracený voličský průkaz nelze vydat duplikát.

Autor: HT
Zdroj: MVČR

Související

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté

profimedia-0749385025
Domácí Krajské volby

Osobně lze žádat o voličský průkaz do 18. září. Písemně jen do dneška

GXExZsVboAA0Fbw
Zahraniční

Podle Trumpa jedí migranti v Ohiu domácí mazlíčky. Reakce přišla rychle

profimedia-0901814993
Domácí Sněmovní volby

Pavel schválil korespondenční volbu. Češi ze zahraničí budou volit poštou už příští rok