pátek 18. října 2024

O víkendu vyrazte na bitvu, jízdu králů nebo psí fesťák. Vstup je zdarma

Kam vyrazit o víkendu, aby to nezruinovalo rodinnou kasu? Našli jsme několik akcí, kde je vstup zdarma.

f39dedbc-bab6-4da2-8e98-ff94d065a3ec

Bitva v Chlumci.
Zdroj: Město Chlumec

  • Bitva v Chlumci.
  • Zdroj: Město Chlumec

Pražské Náprstkovo muzeum oslavuje v sobotu 150 let od otevření akcí nazvanou Etnopiknik. Od 11 hodin návštěvníky čekají komentované prohlídky běžně nepřístupných původních prostor domu U Halánků, tvořivé dílny pro děti, ukázky tanců a bojových umění, stánky, ochutnávky tradičních pokrmů.

Lázně Bělohrad zahajují sezónu a chystají na sobotu celodenní hudební a zábavný program, animační programy pro děti, doprovodné sportovní aktivity a mnoho dalšího. Akce se odehraje v areálu minigolfu na okraji lázeňského lesoparku Bažantnice.

Den otevřených dveří podstávkových domů v Lužických horách začíná v sovotu úderem 10. hodiny. Návštěvníci si můžou prohlédnout téměř 30 podstávkových domů, které jsou ve vlastnictví soukromých majitelů. Domy, které jsou typické pro česko-německo-polské trojmezí, jsou běžně nepřístupné.

V Chlumci se také v sobotu chystá Bitva na Běhání. Akce, která připomene středověkou bitvu, začne v 11 hodin průvodem rytířů městem, představí se skupiny historického šermu, dobové tance, dětská bitva a projížďky na koních. Samotná bitva odstartuje v 16:30 hodin.

Jízdou králů ožije o víkendu Vlčnov. Starobylá lidová slavnost odehrávající se na Svatodušní neděli ve Vlčnově má tradici delší než 200 let a je na seznamu nehmotného dědictví lidstva UNESCO. Vyvrcholením oslav je průvod krále a jeho družiny na ozdobených koních, který projíždí celou vesnicí. Vyjíždí v neděli v 11:45. Jízdu králů provází vystoupení folklorních souborů, koncerty dechových a cimbálových muzik, ochutnávky vína, jarmark řemesel a výstavy.

Kroměřížský drak 2024 startuje v sobotu v 10 hodin na Bagráku. 7. ročník závodů malých dračích začíná v 10 hodin. Chybět nebudou nafukovací atrakce a aktivity pro děti.

Multižánrový hudební festival rozezní v sobotu v poledne areál Viničního domku v pražských Modřanech. Vystoupí deset kapel i sólových muzikantů, z hudebních žánrů zazní především folk, rock, blues a šanson

Mechová jezírka na Rejvízu se budou otevírat v sobotu od 10:30 hodin. Tradiční akce zahajující turistickou sezónu na Rejvízu nabídne program pro děti i dospělé. Čeká je průvod císařské gardy, symbolické odemknutí mechového jezírka lesním strážcem a patronem, pastýřem Gillem, vystoupení historických šermířů, historický kolotoč pro děti, živá hudba, trhovci a řemeslníci.

Chomutovské slavnosti 2024 budou bavit návštěvníky po celý víkend. Letošní ročník se bude věnovat 385. výročí bitvy švédských oddílů v Chomutově. V městském parku a v přilehlém areálu bývalého hřiště bude k vidění rekonstrukce bitvy nebo tržiště s ukázkami řemesel.

Psí Fesťák začíná v sobotu v 11 hodin ve Vestci u Prahy. Akce na podporu neziskové organizace Pes, nejvěrnější přítel, nabídne volbu Psího krále a královny, přednášky, ukázky dogdancingu, fotokoutek nejen pro pejsky i živou hudbu.

Chomutovské slavnosti 2024 budou bavit návštěvníky po celý víkend. Letošní ročník se bude věnovat 385. výročí bitvy švédských oddílů v Chomutově. V městském parku a v přilehlém areálu bývalého hřiště bude k vidění rekonstrukce bitvy nebo tržiště s ukázkami řemesel.

Slavnost Lysá žije! Bude bavit obyvatele i návštěvníky Lysé nad Labem od pátku do neděle. Začne v pátek večerními koncerty, o víkendu bude následovat odpolední a večerní program, kde vystoupí The Beatles Revival, Laura a její tygři, Crossband a Ama Musica, Voice Boys nebo Cimbálovka Vltava Praha.

Související

2a896136-4b9a-4b5e-9fe6-7344e766adbe
Ostatní

Vyražte na výlov, slavnosti podzimu nebo historický průvod. Vstup je zdarma

60d3c46e-8ed0-4577-ba62-feca950b3293
Ostatní

Kam vyrazit a neplatit vstupné? Na obří vodácký maraton, drakiády i za zločinem

5314dbc3-1e40-42ca-907c-f08326a0c7ba
Ostatní

Kam o víkendu zdarma? Na festival ptactva, dýňobraní i zahradní slavnost

12bde35c-108f-47c9-8c98-ab42a3540371
Ostatní

Víkend přinese hlavně svatováclavské slavnosti a poutě. Kde se neplatí vstup?