sobota 27. července 2024

O elektromobily není zájem. Na maličkém trhu začíná prohrávat tuzemská Škoda

Tesla má za srpen prvenství v prodeji elektromobilů. V porovnání s prodejem aut se spalovacími motory jsou ale její výsledky mizivé.

tesla-tesla-model-x-charging-supercharger-preview

Z elektromobilů je nyní největší zájem o Tesly.
Zdroj: HippoPX

  • Z elektromobilů je nyní největší zájem o Tesly.
  • Zdroj: HippoPX

Díky agresivní reklamní kampani se má první místo ohledně prodaných elektromobilů v České republice automobilka Tesla. Je to ale spíše takové Pyrrhovo vítězství. K prvnímu místu totiž Tesle stačilo v srpnu prodat pouhých 1 034 kusů svých exemplářů. Z pozice nejprodávanějšího elektromobilu ale Tesla sesadila tuzemskou Škodovku, ta elektroaut prodala 755. Třetí pozici obsadil Volkswagen se 438 elektromobily.

Pokud bychom se podívali ale na absolutní čísla, zjistíme, že v celkovém počtu prodaných vozů se podíl elektromobilů pohybuje pouze kolem tří procent. Podle statistik, které vydal Svaz dovozců automobilů, se u nás v srpnu nově registrovalo bezmála 19 tisíc vozidel. Jednoznačně nejprodávanější se 66 procenty jsou benzinové vozy. Na druhém místě jsou s velkým odstupem auta naftová s více než 25 procenty.

Pokud jde o konkrétní typy, oběma nejprodávanějším kategoriím vévodí tuzemská Škoda, nejprodávanější je její model Octavia, před druhou Fabií a třetím Kamiqem. Čtvrté místo získala Škoda Scala a na páté pozici je Karoq. Teprve šesté nejprodávanější auto pochází ze zahraničí a je jím Hyundai i30.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0891615069
Zahraniční Technologie

Humanoidní roboti od Tesly začnou sloužit příští rok, uvádí Musk

Škoda Enyaq
Ekonomika Elektromobily

Evropané si letos koupili o půl milionu více elektromobilů než loni

Elon Musk
Zahraniční

Musk přesune SpaceX do Texasu. Vadí mu kalifornské zákony

Audi_Q8_e-tron_55_quattro_1X7A6950
Ekonomika

Volkswagen se dostává do úzkých. Po 40 letech zavírá jednu ze svých továren