středa 9. října 2024

Novým dodavatelům energií se nechce vracet přeplatky

Energetický regulační úřad eviduje čím dál víc stížností na to, že dodavatelé energií nechtějí vracet přeplatky. Výrazně totiž přibylo situací, kdy obchodníci převedli klienty na jiného dodavatele, kterému se ale nechce peníze vracet.

energie

Ilustrační foto.
Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Collections - Get Archive (CC)

Obchodníci můžou své klienty převést pod jiného dodavatele, jedná se o takzvaný prodeje závodu nebo jeho části. V takovém případě ale nový dodavatel přebírá všechny smluvní závazky, a přeplatky je tudíž nutné vymáhat po něm. V případě prodeje závodu nebo jeho části přecházejí závazky vyplývající z uzavřených smluv v plném rozsahu na nového dodavatele. Mezi ně patří i povinnost vrátit přeplatek.

„Bohužel se v těchto případech setkáváme s tím, že nový dodavatel mlží a nabádá spotřebitele, aby o vrácení přeplatku žádali původního dodavatele. Zažili jsme dokonce i situace, kdy nový obchodník nabízel, že se o vymáhání přeplatků postará, když ho k tomu lidé zmocní. Zákon ale hovoří jasně: Nastupující dodavatel přebírá zákazníka i se závazky a přeplatek mu musí vrátit on,“ vysvětluje členka Rady ERÚ Markéta Zemanová a dodává: „Pokud by se nový dodavatel této povinnosti bránil, měl by mu zákazník zaslat písemnou výzvu k uhrazení dlužné částky. Když přeplatek stále nevrací, můžeme buď využít tzv. úkon započtení, a dluh si postupně umazávat ze záloh, nebo vymáhat částku soudně, popř. využít mimosoudního řešení sporů u ERÚ. Neuhrazený přeplatek může být zároveň podstatným porušením smlouvy, což nám umožňuje od ní okamžitě odstoupit.“

V současnosti se problémy množí, drtivá většina aktuálních spotřebitelských podnětů na toto téma se přitom týká jediné společnosti – Virtual Energy, která koupila závod nejprve od společnosti Lidová energie a podle informací zveřejněných v obchodním rejstříku mělo v posledních dnech ke stejné transakci dojít i se společností ELGAS Energy.

„Přinejmenším zákazníci Lidové energie mají s nevrácenými přeplatky již zkušenosti. Tato firma dostala za potíže spojené s vyúčtováním od ERÚ vysoké pokuty. Následně jsme jí dokonce zrušili licence na obchod s elektřinou a plynem pro neplnění finančních předpokladů, “ upozorňuje radní Zemanová.

A podobný osud může potkat i další dodavatele energií. „Mohu potvrdit, že v současnosti máme v hledáčku i další licence problémových obchodníků. Zásadní je ale očekávané zpřísnění legislativy. Zatím si totiž problémoví hráči, kterým jsme licence vzali, mohou velmi snadno opatřit nové. A v praxi se to bohužel skutečně děje,“ uzavírá Markéta Zemanová.

Související

Spotřeba elektrické energie
Domácí

Energošmejdi si účtují drahé poradenství nebo vymáhají pokuty

energie
Krimi

Podvodník zneužívá jméno energetického úřadu, chce z lidí vylákat peníze

topení
Ekonomika

Spotřeba tepla loni klesla o desetinu. Díky počasí

lightbulb-1640351_1920
Ekonomika

Lidé si mohou porovnávat ceny energií díky online srovnávači ERÚ