Nový Zéland téměř trojnásobně zvyšuje vstupní poplatek pro turisty

Mnoho nadšených cestovatelů od návštěvy exotického ráje Nového Zélandu odrazuje dlouhý let a velmi drahé letenky. Nyní navíc budou muset turisté při vstupu do země zaplatit téměř trojnásobně vyšší poplatek, než tomu bylo doposud.

6939358193_3c0c7eb0cc_c

Nový Zéland.
Zdroj: Flickr

  • Nový Zéland.
  • Zdroj: Flickr

Vstupní poplatek se pro návštěvníky země zvýší z původních 35 novozélandských dolarů, v přepočtu necelých 500 korun, na sto dolarů, tedy na více než 1 400 korun. Nařízení, o kterém rozhodla tamní vláda, má začít platit od října. Poplatek se nebude týkat Australanů a většiny obyvatel dalších tichomořských zemí.

Se zavedením vstupní daně přišel Nový Zéland v roce 2019, kdy se jí snažil pokrýt náklady na obrovský příval turistů, pro které chtěl zlepšit veřejné služby a zejména zmírnit dopady velkého počtu návštěvníků na životní prostředí. Jen v loňském roce navštívilo ostrov více než 3,2 milionů turistů z nichž 1,9 bylo ze zahraničí, nejvíc bylo Američanů, Číňanů, Britů a Němců. 

Vláda tvrdí, že se není čeho obávat a že cizinci budou zemi navštěvovat nadále i přes rapidní zvýšení poplatku. Opaku se však bojí například Asociace průmyslu cestovního ruchu. Má za to, že vysoká taxa odradí mnoho cestovatelů a země tak přijde o nemalé příjmy.

Autor: Zuzana Beranová

Související

5828681672_644015d748_b
Cestování

Spojené království zavádí placené povolení, bez něj do země turisté nesmí

Řecký ostrov Santorini
Zahraniční

Řecko zavádí poplatek pro turisty na přeplněných ostrovech

profimedia-0903103100
Zahraniční

Zemřel maorský král Tuheitia

Výletní loď v Port de la Lune v Bordeaux.
Zahraniční

Bordeaux plánuje zákaz výletních lodí v centru města