čtvrtek 17. října 2024

Nový zaměstnanec muzea vyhodil exponát do koše. Myslel si, že je to smetí

Nizozemské muzeum LAM ležící ve městě Lisse je známé tím, že instaluje umělecká díla jako by náhodně po celé své budově. To se však stalo jednomu z nich téměř osudné. Zaměstnanec si umění spletl s odpadky a vyhodil je do koše.

IMG_8429

Plechovky malované akrylovými barvami.
Zdroj: Alexandra Laveta

  • Plechovky malované akrylovými barvami.
  • Zdroj: Alexandra Laveta

Dvěma ručně malovaným plechovkám piva s názvem Všechny dobré časy, které jsme strávili spolu věnoval francouzský umělec Alexandr Laveta úsilí a čas. Jejich uměleckou hodnotu však neviděl nový technik, který si po vstupu do výtahu muzea myslel, že v něm nějaký vandal nechal pohozené odpadky, a tak je v dobré víře vyhodil do nedalekého koše.

Zmizení díla si brzy všimla kurátorka muzea a z pytle se smetím jej včas vytáhla. Duo zachráněných plechovek umístili zaměstnanci prozatím na tradiční podstavec a přemýšlí, jaké bezpečné, ale přitom zajímavé místo pro ně vyberou. „Tématem naší sbírky je jídlo a konzumace. Naše umění podněcuje návštěvníky, aby se na předměty každodenní potřeby dívali v novém světle. Vystavením uměleckých děl na nečekaných místech tento zážitek umocňujeme a udržujeme návštěvníky v napětí,“ vysvětila ředitelka muzea Sietske van Zanten.

Není to poprvé, co došlo k záměně moderního díla s odpadky. V roce 2014 vyhodila v italském městě Bari uklízečka část instalace, když si myslela, že zametá po umělcích drobky od sušenek. V roce 2001 vyhodila také uklízečka v Londýně prázdné láhve od piva a pomačkané noviny, které byly součástí instalace společně s popelníkem a hrnky od kávy. I ona si myslela, že na místě tvůrci zanechali nepořádek. Někdy zvláštně vypadající díla ničí lidé i naschvál. Loni drzý a hladový jihokorejský student snědl před ostatními banán z instalace v Soulu. 

Autor: Zuzana Beranová

Související

IMG_8448
Zahraniční Zajímavosti

Mluvící zvířecí exponáty v britském muzeu. Hlas jim dá umělá inteligence

23141479869_f83f2436b6_b
Ostatní Zajímavosti

Van Gogh zobrazil teorii turbulencí dřív, než ji objevili vědci

Z výstavy Čingischán
Ostatní Výstava

Národní muzeum na příští rok chystá velkou výstavu o Čingischánovi

48191328822_990dc54705_b
Zahraniční

Milánská galerie Palazzo Citterio se otevře s 52letým zpožděním