pondělí 16. září 2024

Nový zákon zpřístupní hydrometeorologická data online a zdarma

Od října budou mít občané možnost zdarma a snadno přistupovat k hydrometeorologickým údajům díky nové databázi otevřených dat. Tento krok přináší zákon o veřejné hydrometeorologické službě, který ve středu podepsal prezident Petr Pavel.

meteorologická stanice

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Od října tohoto roku začne platit nový zákon o veřejné hydrometeorologické službě, který přinese výrazné změny v přístupu k hydrometeorologickým informacím. Nově vytvořená databáze otevřených dat bude přístupná online zdarma všem občanům. Tento krok má za cíl zvýšit dostupnost a aktuálnost údajů o kvalitě vody, ovzduší a počasí.

Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) je cílem novely podporovat digitalizaci a zjednodušit přístup k datům pro veřejnost, akademickou sféru a soukromý sektor. Data budou k dispozici v reálném čase, což usnadní jejich pravidelnou aktualizaci a využívání.

Zákon rovněž vymezuje roli Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v oblasti vyhlašování výstrah a spolupráce se složkami integrovaného záchranného systému. ČHMÚ bude mít výhradní pravomoc v těchto oblastech a nově zřízená databáze zajistí, že údaje budou dostupné bez zbytečných administrativních překážek.

Autor: Šimon Mitro

Související

Ministr financí Zbyněk Stanjura.
Ekonomika

Jak povodně zamávají s rozpočtem? Stanjura nevylučuje jeho úpravu

GXimWXyXUAAXeV_
Domácí

Voda z Jeseníků dorazila na Olomoucko. Část Litovle je pod vodou

1000010676
Domácí

Ještě zbývá 20 procent. V Jeseníkách však může pršet i déle nez se čekalo

profimedia-0907655293
Domácí

Na Opavu se valí voda z Jeseníků. Může být hůř než v roce 1997