pátek 19. dubna 2024

Nový typ podvodu: Přechod na eSIM stál muže 850 tisíc

Podvodníci, kteří se snaží vyluxovat lidem účty, mají nový trik. Vydávají se za pracovníky mobilních operátorů a nabízejí přechod z klasické SIM karty na eSIM. Přitom se ale dostanou k bankovním účtům.

mobil

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Kerde Severin

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Kerde Severin

„Kriminalisté specializující se na kybernetickou kriminalitu evidují nový typ podvodu. V těchto dnech přijali oznámení muže, kterého kontaktoval falešný pracovník jednoho z mobilních operátorů a v rámci digitalizace mu nabízel přechod z klasické SIM karty na eSIM. Do SMS zprávy mu poté přišel kód, který muž operátorovi nadiktoval. Tím však podvodník převzal kontrolu nad telefonním číslem poškozeného a mohl následně vstoupit do jeho internetového bankovnictví. Poškozený přišel o 850 tisíc korun,“ popsala pro Minutové zprávy policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Kriminalisté proto upozorňují, že pokud zájemce o eSIM kartu sám nepožádal a oslovil ho operátorem, s největší pravděpodobností se jedná o podvod. Výměna je možná pouze na základě žádosti zákazníka.

„Nikdy nesdělujte kódy, které vám přijdou, dalším osobám. Pokud máte při hovoru s operátorem jakékoliv pochybnosti, telefonát ukončete a kontaktujte oficiální telefonní číslo operátora, které najdete na webových stránkách. Nikdy nevolejte zpět na telefonní číslo, ze kterého přišel pochybný telefonát,“ radí mluvčí.

Jak se chránit před podvodníky?

Nikomu nesdělujte informace o PIN kódech, heslech, přístupových údajích - policie, banka ani mobilní operátor je nikdy nepotřebují.

Nenechte se vmanipulovat do časové tísně, nechte si čas na rozmyšlenou, pokud se vám cokoli nezdá, neváhejte a kontaktujte svoji banku nebo mobilního operátora.

Nikdy nepovolujte vzdálený přístup do vašeho počítače nebo mobilního telefonu nikomu, koho neznáte.

Související

profimedia-0862334359
Krimi

Léta unikal policii, přesto spadla klec. Podvodník jde na devět let do vězení

žena telefon
Krimi

Žena uvěřila falešné kamarádce. Přišla o 300 tisíc

profimedia-0844644026
Krimi

Bývalý místostarosta Lovosic dostal 12 let za pokus vraždy manžela milenky

16486978_1482928428386572_4294556989929545199_o
Krimi

Stále stejná písnička. Žena přišla o milion kvůli falešnému zpěvákovi Kabátu