Nový typ podvodu cílí na podvedené. Zneužívá policii i Interpol

„Policie zahájila hromadné zatýkání makléřů a kryptoměnových podvodníků,“ stojí u fotky z roku 2014, která ve skutečnosti dokumentuje razii v muslimských modlitebnách, která neměla s nic společného s kryptoměnami.

449752461_120209789220550158_1430210894308541736_n.jpg

Další podvodníci se vydávají za Interpol.
Zdroj: facebook.com

  • Další podvodníci se vydávají za Interpol.
  • Zdroj: facebook.com

„Pokud jste byli podvedeni, kontaktujte nás,“ vybízí reklama, na které je také logo Policie České republiky.

Interpolem se zase zaštiťuje další reklama, která se tváří, že má pomoci obětem internetových podvodů. A na pomoc s brokery se podle reklamy zaměřuje stránka s názvem Pecila. V popisu ale uvádí, že se jedná o adopční agenturu. Nejpovedenější je zřejmě další obdobná akce, která hlásá, že nabízí právní pomoc postiženým podvodníkům.

Všechny mají jedno společné. Po kliknutí se otevře formulář, který chce vaše jméno, telefonní číslo a e-mail s tím, že se brzy někdo ozve. Pokud chcete znát podrobnosti, je přiložený odkaz. Ten ale vede na stránku blokovanou kvůli phishingu.

„Jedná se o jednu z mnoha podvodných kampaní, které dlouhodobě registrujeme. Opakovaně na ně upozorňujeme jak správce sítí, tak i veřejnost prostřednictvím našich preventivních videí na našem instagramovém profilu,“ potvrdil Minutovým zprávám Ondřej Moravčík z policejního prezídia.

Co je phishing?

Phishing je kriminální činnost využívající manipulace s uživateli vedoucí k získávání důvěrných informací. Cílem je získat citlivé údaje, jako například hesla k bankovním účtům, PIN kódy a jiné informace. Všechny tyto údaje můžou podvodníci snadno zneužít.

Související

ViewImage (23)
Krimi

Mladík chtěl vystřílet třídu se spolužáky, soud ho odmítl poslat do vazby

Lanovka_na_Sněžku,_jízda_vzhůru
Domácí

Tragédie pod Sněžkou: Z ujíždějícího kočárku vypadlo miminko, nepřežilo

fretka
Domácí

Video: Drzá fretka řádila na benzince, obsluha se před ní zamkla

ab8b3ade-a587-48c7-8855-450e88010c06
Krimi

Výlet do Prahy skončil pro turisty tragédií, jeden zemřel, druhému hrozí 16 let vězení