pátek 18. října 2024

Nový portál ukazuje, kde v Česku žije nejvíce vzdělaných či nezadaných

Český statistický úřad spustil novou službu veřejnosti zvanou Statistický geoportál.

Průměrná velikost bytů vyobrazena v geoportálu ČSÚ

Průměrná velikost bytů vyobrazena v geoportálu ČSÚ
Zdroj: geodata.statistika.cz

  • Průměrná velikost bytů vyobrazena v geoportálu ČSÚ
  • Zdroj: geodata.statistika.cz

Český statistický úřad (ČSÚ) spustil nový geoportál, díky kterému zjistíte, kde v Česku žije nejvíc vzdělaných, nezadaných, cizinců či dětí. Všechna tato data jsou zobrazena na mapovém podkladě, na kterém můžete vyhledat to, co vás konkrétně zajímá. „Statistický geoportál nabízí uživatelům zcela nový způsob vizualizace statistických výstupů. Konkrétně se jedná o několik koncových aplikací umožňujících zobrazení vybraných statistických ukazatelů či témat za určité území ve formě přehledných interaktivních map,“ uvedl Marek Rojíček, předseda ČSÚ.

Geoportál bude postupně rozšiřován o další formy prezentace statisticko-geografického obsahu, jako jsou například mapy s příběhem, spojující interaktivní mapy s tematicky zaměřeným textovým a multimediálním obsahem nebo mapové dashboardy pro sledování průběžně se měnících statistických dat,“ řekl Štěpán Moravec z odboru statistiky obyvatelstva ČSÚ.

Z geoportálu se například dozvíte, že nejvíce svobodných osob na 100 tisíc obyvatel žije v Praze, Karlovarském a Moravskoslezském kraji. A naopak nejvíce rozvedených na 100 tisíc obyvatel žije v rámci velkých měst v Liberci a Karlových Varech. Vzdělaní Češi žijí nejčastěji ve městech a jejich blízkém okolí, naopak hustota lidí se základním a nižším vzděláním je nejvíce v pohraničních oblastech a Karlovarském a Ústeckém kraji.

Geoportál najdete zde.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČSÚ

Související

dobrovolníci
Domácí

Počet neziskovek v Česku klesl. Zaměstnanců však přibylo

internet
Domácí Technologie

V Česku roste popularita mobilního internetu a tarifních služeb

EET
Ekonomika

Maloobchod v Česku roste. Tržby stouply o 5,3 procenta

průmysl
Ekonomika

Průmysl v Česku ožívá. Táhnou ho automobilky