Nový nástroj sleduje oběh plastů v Evropě

Evropská agentura pro životní prostředí představila nový monitorovací nástroj, který zkoumá oběh plastů v Evropě.

plastový odpad

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) představila nový nástroj, který hodnotí udržitelnost plastů v Evropě a podporuje EU v mezinárodních snahách o omezení plastového znečištění. Součástí toho je i nová zpráva 'Role plastů v evropské oběhové ekonomice', která analyzuje současný stav výroby a spotřeby plastů a jejich dopadů na životní prostředí.

Zpráva EEA zdůrazňuje růst spotřeby plastů v Evropě i globálně a s tím spojené negativní dopady na životní prostředí, včetně nárůstu skleníkových plynů. Podle dat nástroje pro monitorování plastů roste recyklace, ale tempo zvyšování oběhovosti plastů je pomalé.

Zároveň upozorňuje na nedostatečnost dat o výrobě a spotřebě plastů, což vyžaduje větší zapojení veřejných orgánů do sběru informací. Nástroj bude ročně aktualizován s nejnovějšími daty a novými datovými proudy. EEA zdůrazňuje význam přechodu k oběhové ekonomice plastů jako odpověď na neudržitelné vzorce jejich produkce a spotřeby, které přispívají k odpadům, znečištění a změnám klimatu.

Autor: Šimon Mitro

Související

igelitka
Světové dny Ekologie

Den bez igelitek

9298444535_09e25b52db_b
Zahraniční

Maďarsko se ujalo unijního předsednictví a Orbán zamířil do Kyjeva

449171213_1023007815863483_7958575408347467230_n
Zahraniční

Maďarsko jde proti proudu. Vetovalo prohlášení o zákazu médií v Rusku

Petr Fiala
Domácí

Vláda vyčlenila peníze na ukrajinskou munici. Fiala prozradil konečnou částku