pátek 19. dubna 2024

Nový ministr školství chce přinést systémové změny

Ministr školství Mikuláš Bek chce zlepšit dostupnost vzdělávání a omezit nerovnosti v českém školství.

Mikuláš Bek.

Mikuláš Bek.
Zdroj: Flickr

  • Mikuláš Bek.
  • Zdroj: Flickr

Čtvrtého května jmenoval prezident Petr Pavel nového ministra školství. Mikuláš Bek (STAN) chce přinést systémové změny v čele se zvýšením dostupnosti vzdělávání a omezením nerovností ve školství. „Velké rozdíly v šanci na přijetí na střední školu jen kvůli místu bydliště při nedávných přijímacích zkouškách jsou pouze jedním z řady projevů nerovného přístupu ke vzdělávání, které dlouhodobě zatěžují náš vzdělávací systém. V roli ministra školství proto plánuji systémové změny,“ uvedl po jmenování Bek.

Podle Beka má v českém školství až příliš velký vliv to, v jaké sociální a ekonomické situace čeští studenti vyrůstají. „Vzdělání tak u nás v mnoha případech neplní roli sociálního výtahu, který má umožnit lepší život jednotlivcům, ale i celé společnosti,“ zdůraznil Mikuláš Bek. Do konce prázdnin chce představit systém opatření.

Vzděláváním se zabývá celý život a pohybuje se v akademickém prostředí, jeho odbornost je tedy nesporná. Navíc má už i politické zkušenosti, což je pro výkon této funkce velmi důležité,“ sdělil premiér Petr Fiala na tiskové konferenci po uvedení nového ministra školství do úřadu.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MŠMT

Související

pexels-photo-13030035
Domácí

Bek chce zahrnout problematiku LGBTQ+ do osnov. Jiným politikům se to nelíbí

střední škola
Domácí Školství

Jednotnou přijímací zkoušku na střední školy bude skládat 121 tisíc žáků

škola
Domácí Školství

Vláda schválila snížení maximálního počtu hodin výuky financovaného státem

posluchárna
Domácí Školství

Podmínky pro studium doktorandů zlepší novela