středa 26. června 2024

Nový druh rostliny v zničené přírodě Ekvádoru může značit změnu k lepšímu

Tým floridských botaniků objevil na zdevastovaných svazích And při výzkumné expedici v Ekvádoru nový druh rostliny. Nečekaný nález potěšil řadu odborníků. Podle nich je známkou toho, že se příroda dokáže uzdravit.

448043382_1250888465931474_4758884681673417608_n

Pohled na novou bylinu.
Zdroj: John L. Clark

  • Pohled na novou bylinu.
  • Zdroj: John L. Clark

Drobnou pět centimetrů vysokou rostlinku s jemnými bílo-žlutými kvítky a nápadnými vroubkovanými purpurově-zelenými listy přichycenou na skále obalené vrstvou mechu pojmenoval její bystrý nálezce John L. Clark příhodným latinským názvem Amalophyllon miraculum, druhé ze slov v překladu znamená zázrak.

Při průzkumu pustiny, na které kdysi rostly bujné lesy, nikdo z vědců nález nového druhu rostliny rozhodně nečekal. Zničená ekvádorská příroda po vykácení lesů kvůli získávání hospodářské půdy, pastvin a výstavbě přišla od druhé světové války o neuvěřitelných 95 procent lesních ploch, a tím i o celou řadu dalších organizmů.

Biologové mají nyní novou naději na obnovu tamní biodiverzity. "Hrdinské úsilí místních vlastníků půdy, kteří udržovali malé kousky lesů – obvykle obklopujících vodopády – bylo nápomocné při zachování těchto zbytků lesních fragmentů," řekl botanik Clark. Neziskové organizace se v zemi snaží finančně motivovat majitele pozemků k zachování lesních porostů, které jsou důležité pro obnovu dalších rostlin.

Autor: Zuzana Beranová

Související

sesuv půdy
Zahraniční

Sesuvy půdy zabíjí. V Ekvádoru zemřelo šest lidí, v Salvadoru dvě děti

profimedia-0863224170
Zahraniční

Viceprezident skončil v poutech. Mexiko a Ekvádor se přou o postup policie

Brigitte García
Zahraniční

Nejmladší ekvádorská starostka byla zastřelena

Galapágy
Cestování

Cesta na Galapágy se prodraží. Vstupní poplatek se zvedne na 4 700 korun