sobota 5. října 2024

Nový druh plže dostal jméno po české bioložce

Členové expedice Pařížského přírodovědného muzea objevili v roce 2018 v Nové Kaledonii do té doby neznámý druh plže. Ten nyní dostal jméno podle vědkyně z Ostravy.

PLZ1_photo Ķngel Valdās

Nový druh plže dostal jméno po české bioložce
Zdroj: Ostravská univerzita

  • Nový druh plže dostal jméno po české bioložce
  • Zdroj: Ostravská univerzita

Expedici vedl tým profesora Ángela Valdése z Kalifornské státní polytechnické univerzity v Pomoně. Na výpravy jezdí také profesor Zdeněk Ďuriš z katedry biologie a ekologie Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. Společně s ním byla na expedici v Nové Kaledonii i jeho tehdejší doktorandka Anna Šobáňová, která měla za úkol sběr mořských živočichů. Zároveň se věnovala sběru a zkoumání mořských hub. Ostravští vědci začali hned po vylovení třídit nasbíraný materiál a přitom narazili na jednoho nenápadného živočicha.

„Na povrchu mořských hub jsem objevila malého, na první pohled poměrně lehce přehlédnutelného plže, kterého jsem vzápětí ukázala kolegovi, profesoru Valdésovi. Ten mi hned řekl, že ještě žádného takového plže nikdy neviděl, a že to bude nejspíše nový druh a pokud mu přinesu ještě další jedince, pojmenuje ho po mně,“ prozradila Anna Šobáňová.

Mezi zkoumanými druhy se našli i další plži, které profesor Valdés nyní pojmenoval po ostravské bioložce - Atagema sobanovae.

Autor: Emil Mikuš

Související

kostra
Zahraniční Zajímavosti

Archeologové odhalili více než 50 zachovalých koster Vikingů

Cute_sweat_little_girl_face_playing
Zdraví Rodičovství

Každé třetí dítě špatně vidí, v budoucnu to bude ještě horší

clean-1706439_1280
Domácí

Češi si neváží povolání poslance, uklízečky a kněze

woman-1979272_1280
Domácí

Společné večeře jsou důležité pro dvě třetiny Čechů, i když je na stole stále totéž