středa 26. června 2024

Nový díl Hunger Games vyjde příští rok

Série Hunger Games nekončí. Nová kniha vyjde v roce 2025.

Balada a ptácích a hadech

Plakát k filmu Hunger Games: Balada a ptácích a hadech (2023)
Zdroj: Lionsgate

  • Plakát k filmu Hunger Games: Balada a ptácích a hadech (2023)
  • Zdroj: Lionsgate

Autorka Suzanne Colllins oznámila, že její nový román Sunrise on the Reaping, v překladu Východ slunce na sklizni, vyjde 18. března 2025. Kniha bude zasazena 24 let před událostmi prvních Hunter Games, které byly zfilmovány v roce 2008, a 40 let po jejím posledním díle Balada a ptácích a hadech, jež se dočkala filmové adaptace loni.

S vydáním knihy bylo oznámena i další filmová adaptace. Studio Lionsgate oznámilo premiéru Sunrise on the Reaping na 20. listopadu 2026, tedy tři roky od uvedení Balady o ptácích a hadech. Režie se opět ujme Francis Lawrence, který pracoval na všech předchozích filmech série s výjimkou prvního dílu.

První čtyři knihy série Hunger Games se prodaly ve více než 100 milionech výtisků a byly přeloženy do desítek jazyků. Collins původně sérii uzavřela knihou Mockingjay, alias Síla vzdoru, v roce 2010, ale v roce 2020 překvapila fanoušky návratem s Baladou o ptácích a hadech. V novém románu čerpala autorka inspiraci od skotského filozofa Davida Huma a jeho myšlenek o implicitní podřízenosti a síle propagandy.

Poslední filmová adaptace loni utržila celosvětově 337 milionů dolarů a byla tak až 17. nejnavštěvovanějším filmem loňského roku. Balada o ptácích a hadech je v Česku dostupná na Netflixu.

Autor: Šimon Mitro

Související

Will Smith ve filmu Mizerové: Na život a na smrt
Film a TV Kino

Červen v kinech: Chlapská zábava před příchodem Deadpoola

Aristokratka ve varu
Film a TV Kino

Do kin už netáhnou ani české komedie. Jen sedm filmů letos přesáhlo 100 tisíc diváků

profimedia-0872938963
Ostatní Osobnosti

Zemřela držitelka Nobelovy ceny za literaturu Alice Munro. Bylo jí 92 let

Harry Potter
Světové dny Knihy

Den Harryho Pottera