sobota 28. září 2024

Novela zajistí digitalizaci pro myslivce

Spárkatou zvěř a digitalizaci řeší chystaná novela myslivosti.

daněla

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Poslanci ve Sněmovně řešili navrhovanou novelu zákona o myslivosti, kterou představilo Ministerstvo zemědělství. Zástupci různých odvětví, včetně lesnických fakult, odborníků a vlastníků lesů, diskutovali o změnách a směřování české myslivosti.

Cílem novely je snížit škody způsobené spárkatou zvěří, kam se řadí například divoká prasata, daňci či jeleni, na lesních a zemědělských porostech. „Novela zlepšuje kontrolu lovu a zavádí digitalizaci, aby se myslivci obešli bez zbytečného papírování. Zároveň uvolňuje některá dosavadní pravidla lovu, například umožní lov se zbraněmi s nočním viděním,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Novela plánuje efektivnější lov, ochranu lesů a podporu vlastníků honebních pozemků. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti odhaduje škody způsobené zvěří na 2,5 až 4 miliardami korun ročně. Plány lovu budou nyní sestavovány podle stupně poškození lesa ve vymezených územích, a odborně bude škody posuzovat Ústav pro hospodářskou úpravu lesů.

Vrchní ředitel sekce lesního hospodářství Patrik Mlynář uvedl, že připomínky z mezirezortního řízení budou zohledněny do konce ledna 2024. Následně bude materiál poslán k projednání na Legislativní radu vlády. Norma by měla platit od roku 2025.

Autor: Šimon Mitro

Související

459984955_962211062376599_2354802231082001927_n
Domácí

Největší potupa pro Bartoše. Stavební řízení poběží postaru

ePortál ČSSZ
Domácí Digitalizace

Dávky pro zdravotně postižené se sjednotí pod ČSSZ

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

řeka Bečva
Domácí Příroda

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru