neděle 7. července 2024

Novela silničního zákona přinese přehlednější bodový systém

Možnost řídit vozidlo pod dohledem mentora od 17 let by mohli mít náctiletí od roku 2024.

alkohol za volantem

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Návrh novely zákona o silničním provozu přináší několik důležitých novinek. Řidiče nejvíce zasáhne aktualizace bodového hodnocení a finanční sankce, které by měly co nejvíce korespondovat se statistikou závažnosti dopravních nehod. Podle stanoviska Ministerstva dopravy je cílem navrhovaných změn efektivnější postih nejnebezpečnějších přestupků, zvýšení bezpečnosti silničního provozu a snížení postihu u banálních přestupků.

V rámci bodového systému aktuálně platí, že za řízení vozidla s více než 0,3 ‰ alkoholu v krvi řidič přijde o 7 bodů (z celkových 12) a ve správním řízení je rozsah pokuty 2 500 až 20 000 Kč. V novele zákona by řidič při totožném přestupku přišel jen o 6 bodů, ale výše pokuty by byla až do 25 000.

Podle novely budou řidiči mnohem přísněji trestání za držení mobilního telefonu při jízdě. Nyní přicházejí o 2 body a sazba blokové pokuty na místě je do 1000 Kč, v budoucnu by přišli o 4 body a pokuta na místě by byla rovných 2 500 Kč. Přehled vybraných dopravních přestupků a jejich současné i budoucí bodové ohodnocení a pokuty si můžete prohlédnout v galerii níže.

Kromě změn u přestupků novela přináší řízení od 17 let pod dohledem mentora. To by mělo přispět k větší bezpečnosti na silnicích. Smyslem je získávání řidičských dovedností za přítomnosti mentora-zkušeného řidiče, což by mělo pomoci osvojit si správné návyky za volantem. Dále novela obsahuje preventivní opatření pro začínající řidiče a to řidičský průkaz na zkoušku. Pokud dva roky od získání řidičského oprávnění spáchá řidič šestibodový přestupek nebo mu bude odebrán řidičský průkaz za závažný přečin, bude muset absolvovat dopravně psychologickou přednášku a tzv. evaluační jízdu.

V galerii najdete i statistiku nehodovosti na českých silnicích v letech 2011 až 2021.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MDČR

Související

profimedia-0788097838
Domácí

Lidé v panice utíkali z nafukovacího stanu. V tlačenici se jich sedm zranilo

policie
Krimi

Střelec z Trnovan je už ve vazbě. Za vraždu mu hrozí až 18 let

alkohol za volantem
Krimi

Řidič měl skoro šest promile, přehlédl auta zastavující před přejezdem

pčrcizina
Domácí Video

Falešné dokumenty a další prohřešky připraví stovky lidí o dávky