pondělí 16. září 2024

Novela mysliveckého zákona vyvolává obavy zemědělců

Novela mysliveckého zákona, kterou budou poslanci projednávat v září, čelí silnému odporu ze strany zemědělců. Ti varují, že plánované změny mohou destabilizovat fungování mysliveckých spolků a dále snížit již tak klesající počet myslivců v Česku.

divoké prase

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

Nová verze mysliveckého zákona, kterou v září projednají poslanci, vzbuzuje u zemědělců značné obavy. Přijmutí novely by podle jejich názoru mohlo narušit fungování mysliveckých spolků a ještě více snížit již klesající počet myslivců v Česku. Tím by se zhoršil problém s přemnoženou zvěří, která způsobuje každoročně škody na polích ve výši stovek milionů korun.

Agrární komora a další profesní organizace upozorňují, že navrhované změny by mohly mít opačný efekt, než je zamýšleno. Novela zahrnuje například snížení výměry honitby na 250 hektarů, což by ztížilo dohledávání škodlivé zvěře. Rovněž by měla zvýšit administrativní zátěž pro myslivecká sdružení, přičemž ministerstvo slíbilo její snížení.

Podle předsedy Myslivecké komise Agrární komory ČR Jiřího Milka novela nezohledňuje klíčové připomínky a mohla by prohloubit problémy s přemnoženou zvěří. Snížení počtu aktivních myslivců a narušení činnosti spolků by mohlo dále zkomplikovat situaci. Počet myslivců v Česku již klesá, a to činí situaci v oblasti ochrany polních a lesních plodin ještě kritičtější.

Novela, projednávaná vládou v červnu, bude 10. září na programu Poslanecké sněmovny. Proti ní se postavila i Českomoravská myslivecká jednota, která spustila petici s desítkami tisíc podpisů. Zemědělci a myslivci nadále apelují na legislativce, aby při přípravě zákona zohlednili jejich obavy a předešli tak dalším problémům.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXf9p-6WwAASlRZ
Zahraniční

Při záplavách v Nigerii se utopilo 64 zemědělců. Ti cestovali do práce

ovce
Domácí

V Česku se po 15 letech objevila katarální horečka ovcí

Solární panely na zemědělské půdě
Ekonomika Zelená energie

Kombinace zemědělství a solární energie může zvýšit potravinovou bezpečnost a příjmy farmářů

divoké prase
Domácí

Myslivecká sezona přinesla rekordní úlovky srstnaté zvěře