Novela mysliveckého zákona má vyřešit přemnoženou zvěř a přinese digitalizaci

Ministerstvo zemědělství představilo novelu mysliveckého zákona, která má snížit počet spárkaté zvěře a zjednodušit administrativu.

profimedia-0669954930

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Nová legislativa reaguje na problém přemnožení spárkaté zvěře, která způsobme škody na zemědělských pozemcích a lesích. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) se minimální povinný lov bude nově odvíjet od poškození lesa v dané honitbě. Každoročně budou stanovena minimální lovná kvóta pro každou honitbu, kterou musí myslivci splnit.

Novela mysliveckého zákona zavádí digitální systém evidence myslivosti (ISEM), který usnadní kontrolu lovu a sníží papírování. Myslivci budou muset označit ulovenou zvěř plombou a nahrát její fotografii do systému ISEM. Tento systém bude obsahovat všechny potřebné evidence, včetně loveckých lístků a plánů mysliveckého hospodaření.

Novela také posiluje práva vlastníků honebních pozemků, například umožňuje přijímání nových členů do honebního společenstva bez schvalování valnou hromadou. Minimální výměra honiteb se sníží z 500 na 250 hektarů, což umožní lepší hospodaření a efektivnější ochranu lesů a plodin.

Nová pravidla také povolují některé dosud zakázané způsoby lovu, jako je lov v noci, aby se zvýšila efektivita lovu a snížily škody způsobené zvěří. Náklady na přípravu a provoz ISEM, stejně jako na další administrativní výdaje, bude hradit Ministerstvo zemědělství bez navýšení státního rozpočtu.

Autor: Šimon Mitro

Související

rak
Domácí Příroda

Na Semilsku byl potvrzen račí mor

Holzhau
Domácí

Greenpeace žene ministerstvo k soudu. Vadí kácení lesů v Krušných horách

louka
Domácí Příroda

Nejkvalitnější zemědělskou půdu ochrání novela

rys
Domácí Fauna

Monitoring rysa ovlivňuje jeho ochranu