pátek 20. září 2024

Novela má zajistit lepší ovzduší ve městech

Snížení emisi a digitalizaci pro lepší kvalitu vzduchu má zajistit novela Ministerstva při místní rozvoj.

továrna

Ilustrační foto.
Zdroj: Rawpixel

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Rawpixel

Novela zákona o ovzduší má přinést přísnější pravidla pro firmy a snahu o snížení administrativní zátěže. Cílem je zlepšit kvalitu ovzduší v městech a obcích a zároveň podpořit digitalizaci správy. Podle novely budou firmy muset minimalizovat prašnost během staveb, rekonstrukcí či demolicí a omezovat šíření prachu.

Firmy budou muset nově minimalizovat prašnost na stavbách, při rekonstrukcích či demolicích, a omezovat šíření prachu. Kromě toho zavedeme také rozšíření kontinuálního měření emisí a nová opatření především v oblasti jednorázového měření emisí,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Od roku 2026 se nově dotkne kontinuální měření zhruba 7 700 zdrojů, které budou muset měřit emise pravidelně, nikoli jednorázově. V roce 2028 se rozšíří povinnost kontinuálního měření emisí na klíčová odvětví jako tavení skla, petrochemie nebo výroba vápna.

Novela stanoví minimální vzdálenosti obytných zón od zdrojů znečištění, což má minimalizovat obtěžování prachem a zápachem. Obce budou muset při plánování nové výstavby nebo umisťování průmyslových podniků respektovat tyto nové předpisy.

Zákon také reformuje nízkoemisní zóny, umožňujíc obcím nastavit pravidla pro omezení vjezdu vozidel určité emisní kategorie nebo jejich zpoplatnění. Tato opatření mají podporovat lepší kvalitu ovzduší v urbanizovaných oblastech.

Autor: Šimon Mitro

Související

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

Švédské město Uppsala má nejčistší vzduch v Evropě.
Zahraniční Zajímavosti

Švédská města mají nejčistší vzduch v Evropě

krb
Domácí

Rakovník čelí znečištění. Lokální topeniště zhoršují kvalitu ovzduší

textil
Zahraniční Ekologie

Neprodaný textil zatěžuje životní prostředí