sobota 28. září 2024

Novela lesního zákona vzbuzuje rozporuplné reakce

Ministerstvo zemědělství připravuje novela lesního zákona, která má uvolit pravidla hospodaření v lesích s cílem vytvořit pestřejší a odolnější lesy

les

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Navrhované změny novely lesního zákona vyvolávají kritiku zejména ze strany ekologických organizací, které se obávají návratu monokultur. Novela má reagovat na zkušenosti s kůrovcovou kalamitou a požáry v lesích, zároveň se snaží přizpůsobit lesy klimatickým změnám. Ministerstvo zdůrazňuje potřebu menší regulace pro vlastníky lesů.

Jednou z navrhovaných změn je prodloužení lhůty na obnovu lesů z dvou na pět let a snížení minimálního věku lesa pro obnovu. Zatímco majitelé lesů jsou s návrhem spokojeni, ekologické organizace vyjadřují obavy. Ruší se například povinnost zalesňování ekologickými dřevinami, což podle nich může vést k návratu monokultur.

Novela lesního zákona reaguje na kůrovcovou kalamitu a požár v Českém Švýcarsku. Ministerstvo zdůrazňuje potřebu přizpůsobit lesy klimatickým změnám. Prostřednictvím této změny chce poskytnout vlastníkům lesů větší volnost v nastavení pravidel hospodaření. Lhůta na obnovu lesů by se měla prodloužit na pět let, s cílem dosáhnout častějšího střídání porostů.

Současně se připravuje novela mysliveckého zákona, která zahrnuje snížení minimální výměry honiteb z 500 na 250 hektarů, což podporují soukromí vlastníci lesů. Cílem je redukce zvěře a škod v lesích, přičemž nově se do zákona zahrnou i protipožární pásy jako prevence před lesními požáry.

Autor: Šimon Mitro

Související

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

řeka Bečva
Domácí Příroda

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru

Výhled na Děvín z Kalvárie, Jihomoravský kraj.
Domácí Klimatické změny

Jižní Morava a Dolní Rakousko spojí síly v boji se suchem

divoké prase
Domácí Příroda

Novela mysliveckého zákona vyvolává obavy zemědělců