Nové vyhlášky změní označování potravin i pravidla skladování

Ministerstvo zemědělství připravuje balíček vyhlášek, které mají přinést jasnější označování potravin a zjednodušit pravidla pro jejich výrobu a skladování.

med

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Spotřebitelé se mohou těšit například na povinnost uvádět země původu u směsí medu nebo širší možnosti využití přírodních sladidel při výrobě sirupů. Jednou z novinek je rozšíření označení „marmeláda“ i na džemy, což dosud nebylo možné. Změní se také teplotní rozsah pro skladování vajec – nově bude povolena horní hranice 24 °C místo dosavadních 18 °C, což má zemědělcům i obchodníkům přinést energetické úspory. „Tyto změny jsou v souladu s evropskými pravidly a pomohou zjednodušit podmínky v potravinářství,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Vyhlášky zároveň zavádějí přesnější označování u masných a rybích výrobků, například u jitrnic nebo zavináčů. Nové definice a požadavky mají usnadnit orientaci spotřebitelů na trhu a zajistit vyšší kvalitu potravin. Materiály nyní procházejí připomínkovým řízením a účinnost změn je plánována od 1. července 2025.

Autor: Šimon Mitro

Související

lednice
Domácí

Konec bedlových řízků a sójových párků, vláda chce cenzurovat názvy jídel

brownies
Světové dny Jídlo

Den brownies

výlov rybníka
Domácí

Rybníkáři dostanou kompenzace za povodňové škody

supermarket
Domácí Jídlo

Spotřeba potravin byla loni na úrovni třicetiletého průměru