Nové vyhlášky změní označování potravin i pravidla skladování

Ministerstvo zemědělství připravuje balíček vyhlášek, které mají přinést jasnější označování potravin a zjednodušit pravidla pro jejich výrobu a skladování.

med

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Spotřebitelé se mohou těšit například na povinnost uvádět země původu u směsí medu nebo širší možnosti využití přírodních sladidel při výrobě sirupů. Jednou z novinek je rozšíření označení „marmeláda“ i na džemy, což dosud nebylo možné. Změní se také teplotní rozsah pro skladování vajec – nově bude povolena horní hranice 24 °C místo dosavadních 18 °C, což má zemědělcům i obchodníkům přinést energetické úspory. „Tyto změny jsou v souladu s evropskými pravidly a pomohou zjednodušit podmínky v potravinářství,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Vyhlášky zároveň zavádějí přesnější označování u masných a rybích výrobků, například u jitrnic nebo zavináčů. Nové definice a požadavky mají usnadnit orientaci spotřebitelů na trhu a zajistit vyšší kvalitu potravin. Materiály nyní procházejí připomínkovým řízením a účinnost změn je plánována od 1. července 2025.

Autor: Šimon Mitro

Související

ústřice
Světové dny Jídlo

Den ústřic

meloun
Světové dny Jídlo

Den melounu

50432119403_3232b0dc4c_b
Zdraví Jídlo

Sladké nápoje a jídlo z fastfoodů rapidně zvyšují riziko rakoviny plic

peníze
Ekonomika

Ceny rostou, životní úroveň stagnuje. Česko žije hlavně z minulé slávy