Spotřebitelé se mohou těšit například na povinnost uvádět země původu u směsí medu nebo širší možnosti využití přírodních sladidel při výrobě sirupů. Jednou z novinek je rozšíření označení „marmeláda“ i na džemy, což dosud nebylo možné. Změní se také teplotní rozsah pro skladování vajec – nově bude povolena horní hranice 24 °C místo dosavadních 18 °C, což má zemědělcům i obchodníkům přinést energetické úspory. „Tyto změny jsou v souladu s evropskými pravidly a pomohou zjednodušit podmínky v potravinářství,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).
Vyhlášky zároveň zavádějí přesnější označování u masných a rybích výrobků, například u jitrnic nebo zavináčů. Nové definice a požadavky mají usnadnit orientaci spotřebitelů na trhu a zajistit vyšší kvalitu potravin. Materiály nyní procházejí připomínkovým řízením a účinnost změn je plánována od 1. července 2025.