středa 25. září 2024

Nové trolejbusy v Jihlavě mají spoustu poruch, nahrazují je zastaralé autobusy

Od konce roku 2023 provází parciální trolejbusy jezdící po Jihlavě neustálé problémy. Cestujícím pak nezbývá nic jiného než nasednout do 18 let starých autobusů. Ty ale mívají zpoždění anebo nepřijedou vůbec.

Parciální trolejbus

Cestující jsou s novými trolejbusy velmi nespokojení.
Zdroj: Dopravní podnik města Jihlavy

  • Cestující jsou s novými trolejbusy velmi nespokojení.
  • Zdroj: Dopravní podnik města Jihlavy

Jihlavská městská doprava měla být ekologičtější. Jenže šest nových parciálních trolejbusů, které mají i bateriový pohon, stíhá jedna závada za druhou. Nahrazují se tak 18 let starými naftovými autobusy. Někdy ale vyjedou s velkým zpožděním, jindy vůbec.

Chyba je prý na straně dodavatelské společnosti, která má problémy se subdodavatelským řetězcem, a nezvládá vyřizovat záruční opravy. Nejčastěji se závady týkají baterií, trakčních motorů, sběračů a elektrické výzbroje vozu. „Dodavatel nebyl ani za 3,5 roku od podpisu smlouvy schopen zajistit spolehlivost svých vozů a dostát všem závazkům. Smlouvu jsme podepisovali v dubnu 2021, trolejbusy nám dodali až na poslední chvíli na konci roku 2023 a celý rok 2024 se potýkáme s problémy a poruchami. Tak si nepředstavujeme dobrou spolupráci,“ říká ředitel jihlavského dopravního podniku Radim Rovner.

Dodavatel podle Rovnera rovněž opožděně předkládal změny harmonogramu, který ale stejně nedodržel. Dopravní podnik si tak musí rychle najít náhradního dodavatele.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Tunel-Jihlava_Hpa
Domácí

Oprava obchvatu Jihlavy letos nezačne. Reálný je březnový termín

MHD Jihlava
Domácí

Jihlava od září rozšíří MHD. Vrátí se linka D

Vstup do jihlavské zoo
Domácí

U jihlavské zoo bude stavět MHD

Vizualizace nové podoby Jihlavského nádraží
Domácí

Za dva roky se Jihlavané dočkají moderního nádraží